ΗΠΑ: Και “τσεπώνουν” 300εκ για επισκευές ελληνικών F-16 και στηρίζουν Τουρκία!

1904

Με την ψήφο της Ν.Δ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που αφορά την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 αλλά και των ελληνικών Μιράζ, σύμφωνα και με τα όσα συνομολογήθηκαν με τις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναβάθμιση των F-16, που έχει και το μεγάλο κόστος για την ελληνική πλευρά, ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ, θα προχωρήσει κατόπιν πρότασης της κατασκευάστριας εταιρείας Lokheed Martin.

Ταυτόχρονα, με την αναβάθμιση των F-16 και Μιράζ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε νέες προμήθειες που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα την αγορά τορπιλών για τα υποβρύχια και την προώθηση ενός προγράμματος συντήρησης των φρεγατών ΜΕΚΟ κλπ.

Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση(!) αναφορικά με τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων και των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των εννέα χωρών εκ των 29 του ΝΑΤΟ που έχουν καταφέρει να πιάνουν εδώ και χρόνια τον συμφωνημένο στόχο του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι αποτελεί ερώτημα αν και κατά πόσο αυτές οι υπέρογκες μέσα στην κρίση στρατιωτικές δαπάνες που προέρχονται από τις θυσίες και το αίμα του ελληνικού λαού, έχουν αξιοποιηθεί για γνήσιες αμυντικές προτεραιότητες της χώρας έναντι της μεγάλης εξ’ Ανατολών απειλής, είτε έχουν καταναλωθεί σε μεγάλο βαθμό σε μίζες και σε προμήθειες που εξυπηρετούν κυρίως τους ευρύτερους Ατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή ή και τις ορέξεις των πολυεθνικών των εξοπλισμών.

Άλλοι διπλωματικοστρατιωτικοί παρατηρητές ήταν ιδιαίτερα σκεπτικοί απέναντι στην αναβάθμιση, ιδιαίτερα των F-16, σε μία περίοδο όπου ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τάσσονται, σχεδόν, ανοιχτά υπέρ των θέσεων της Τουρκίας, ενώ αποτελεί πρώτιστη ανάγκη ασφάλειας για την χώρα, για να μην βρεθεί ενώπιον εκβιασμών σε κρίσιμες στιγμές, η διαφοροποίηση των αμυντικών μας εξοπλισμών και από άλλες πηγές πέραν των ευρωατλαντικών κέντρων.

Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, συμπεριφέρεται ως αγκιστρωμένο ψάρι της Δύσης και πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ και του λόμπι των Δυτικών πολυθενικών του πολέμου.

 

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας