ΗΠΑ: Δεν υπάρχει ειρήνη στη Συρία με τον Assad. Σε ολοκαύτωμα εξωθούν την Μ. Ανατολή

1590
assad

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Nickie Haley δήλωσε ότι θεωρεί την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Trump, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν παραμείνει ο Assad στην ηγεσία της χώρας.
Η ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο τερματισμός της επιρροής του Ιράν στη Συρία και η αποπομπή του προέδρου της Συρίας Bashar Al-Assad είναι προτεραιότητες για την Ουάσινγκτον, δήλωσε η Haley σε συνέντευξή της στην εκπομπή State of the Union του CNN που θα μεταδοθεί την Κυριακή. «Δεν βλέπουμε μια ειρηνική Συρία με τον Assad», τόνισε.
Τα σχόλια αυτά δείχνουν μια απόκλιση από αυτά που είχε πει η Haley προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήξουν συριακή αεροπορική βάση με 59 πυραύλους Tomahawk την Παρασκευή σε αντίποινα, όπως είπαν, για την επίθεση με χημικά όπλα των δυνάμεων του Assad εναντίον αμάχων στη Συρία.
Στις 30 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από τη χρήση χημικών όπλων, η Haley είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους «προτεραιότητά μας δεν είναι πλέον να επικεντρωνόμαστε στην αποπομπή του Assad».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δηλώνει αρκετά υποκριτικά ότι διέταξε την πυραυλική επίθεση μόλις είδε στην τηλεόραση εικόνες με νήπια να υποφέρουν από τραύματα που προκλήθηκαν από χημικά όπλα.
Οι τοποθετήσεις αυτές της Nickie Haley τους μόνους που βοηθούν στην Συρία και την Μ. Ανατολή είναι τους φανατικούς ισλαμιστές, ενώ σπρώχνουν σε κλιμάκωση τις συγκρούσεις και τους πολέμους στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ μοιάζουν να ξεκόβουν από την Ρωσία και να παίζουν ξανά το παιχνίδι του ισλαμικού εξτρεμισμού, της Τουρκίας και της αποσταθεροποίησης.
Ο κοσμικός αυταρχισμός προσωποπαγών καθεστώτων στην Μ. Ανατολή, εφόσον δεν μπορεί να εξελιχθεί χωρίς διαλυτικά και αποσταθεροποιητικά φαινόμενα σε κάποιας μορφής δημοκρατική κατεύθυνση, είναι χίλιες φορές προτιμότερος από τον άγριο ισλαμικό φονταμενταλισμό. Δεν μοιάζει όμως να υπάρχει η ίδια προτίμηση και για την Δύση εφόσον αυτή η κοσμικότητα συνδυάζεται με ανεξάρτητη ή και μη δυτικόφιλη στάση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson φάνηκε μάλλον να υιοθετεί μια λίγο διαφοροποιημένη θέση, λέγοντας το Σάββατο ότι πρώτη προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αν και δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό. Μόλις η απειλή του Ισλαμικού Κράτους περιοριστεί ή εξαλειφθεί, «νομίζω ότι μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας αμέσως στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξής του στην εκπομπή Face the Nation του CBS, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.
Ο Tillerson είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία οικοδόμησης μιας πολιτικής λύσης. «Αν μπορούμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στις ζώνες σταθεροποίησης στη Συρία, τότε πιστεύω πως μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε τις προϋποθέσεις για να αρχίσει μια χρήσιμη πολιτική διαδικασία» υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας