Ζορμπά αντί Κονιόρδου και η απαξίωση του πολιτισμού συνεχίζεται

1833
ζορμπά

Στην ίδια πολιτιστική πολιτική μ’ αυτήν της προκατόχου της, Λυδίας Κονιόρδου, πρόκειται να κινηθεί η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, όπως επιβεβαιώθηκε από την ομιλία της κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου. 

Η ομιλία της νέας υπουργού θύμιζε περισσότερο σχολική έκθεση ιδεών, παρά πολιτική τοποθέτηση υπεύθυνου μέλους κυβέρνησης.

“Ο πολιτισμός έχει ξεπεράσει πια την παλιά αντίληψη να θεωρείται πλέον προνόμιο, κι έχει γίνει δικαίωμα των πολιτών. Οι ανισότητες πρόσβασης στα αγαθά του πολιτισμού και οι διακρίσεις δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας. Η έννοια της πολιτισμικής δημοκρατίας είναι σταθερή μου επιδίωξη“, είπε η Μυρσίνη Ζορμπά, αναφερόμενη “στον πιο παραγωγικό και δημιουργικό ρόλο που καλείται να παίξει το υπουργείο Πολιτισμού”.

Εντούτοις, η εκκωφαντική σιωπή τόσο της ίδιας όσο και της απερχόμενης από το υπουργείο Λυδίας Κονιόρδου, για τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν προκύψει από την οχτάχρονη μνημονιακή περικοπή των δαπανών για τον πολιτισμό, καθώς και από τη μεθοδευμένη παράδοσή του σε ιδιωτικά ιδρύματα και σε επιχειρηματικά συμφέροντα, επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο.

Η επιλογή της Μυρσίνης Ζορμπά για τη θέση της υπουργού Πολιτισμού έχει προκαλέσει, άλλωστε, σοβαρές αντιδράσεις, καθώς υπήρξε στυλοβάτης του “εκσυγχρονισμού” επί Σημίτη, παραμένοντας και σήμερα ηγετικό στέλεχος του διαβόητου Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ), που προωθεί σταθερά νεοφιλελεύθερες απόψεις και προτάσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας