Ζάεφ: Κανένα πρόβλημα με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και παραγώγων του

441
Κανένα πρόβλημα με τη χρήση του όρου

Ιδού το κατάντημα με την Συμφωνία των Πρεσπών

Εταιρείες, ενώσεις, νομικά πρόσωπα και πολιτικές ενώσεις που δεν σχετίζονται με το κράτος μπορούν να αποκαλούνται “μακεδονικές”

Θέση για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του πήρε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, καθώς και το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε πως κατά την εξέταση αιτημάτων έγκρισης λειτουργίας εταιρειών, ενώσεων κ.α. τηρούνται όσα προβλέπει το Σύνταγμα και η “Συμφωνία των Πρεσπών”.

Όπως πρόσθεσε : «νομικά πρόσωπα, πολιτικές ενώσεις που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια τον όρο «Μακεδονία»». Σύμφωνα με τον ίδιο: «το κράτος, οι επίσημοι θεσμοί και όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί πρέπει να εφαρμόσουν τη Συμφωνία Πρεσπών και να σεβαστούν το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Β. Μακεδονίας

«Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει με τη χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδονικό/ή» από εταιρείες και ενώσεις που δεν σχετίζονται με το κράτος» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των Σκοπίων, μετά τις κατηγορίες του «Κεντρικού Συμβουλίου ‘‘Μακεδόνων’’» που εκπροσωπεί στην σκοπιανή διασπορά στην Γερμανία, πως οι Αρχές βάζουν προσκόμματα στη χρήση των συγκεκριμένων όρων..

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο για «κλασικές ψευδείς ειδήσεις», επισημαίνοντας πως η χρήση των συγκεκριμένων όρων γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας. Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρονται νέες εταιρείες και ενώσεις που ιδρύθηκαν πρόσφατα και κάνουν χρήση στην ονομασία τους των όρων «Μακεδόνας/ισσα», «Μακεδονικός/’η/ό» κ.α.

Σύμφωνα με τη «Συμφωνία των Πρεσπών», η Βόρεια Μακεδονία τροποποιεί τους επιθετικούς προσδιορισμούς όλων των κρατικών οργάνων και δημόσιων θεσμών, οργανισμών, οργανώσεων της, καθώς και όσων ιδιωτικών θεσμών, οργανισμών, οργανώσεων επιχορηγούνται από το Κράτος ή έχουν συσταθεί με νόμο, ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα ονομασία. Αυτό δεν ισχύει για εταιρείες, συλλόγους, ενώσεις κ.α. που δεν χρηματοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας