Εφιάλτης για οικονομία – κοινωνία: Ετοιμάζουν πλειστηριασμούς και πωλήσεις σε fund «κόκκινων» δανείων ύψους 22 δισ.!

1798
οικονομία

Βόμβα μεγατόνων για την οικονομία και κυρίως για τα πλατιά λαϊκά στρώματα αποτελεί το σχέδιο των τραπεζών για πλειστηριασμούς και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 22 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του 2019.
Το σχέδιο αυτό δίνει την χαριστική βολή στα νοικοκυριά και ενταφιάζει κάθε προοπτική ανάταξης της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.
Πλειστηριασμοί και πωλήσεις NPLs, τα οποία αμφότερα θα βασανίσουν σκληρά την ελληνική κοινωνία, θα αποδώσουν περισσότερο από τις ρυθμίσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη στοχοθεσία των τραπεζών μέχρι τα τέλη του 2019!
Μέσω των δύο αυτών “εργαλείων” που ουσιαστικά ενεργοποιούνται φέτος, οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά το εφιαλτικό για την κοινωνία, η οποία και θα πληρώσει τα σπασμένα, ποσό των 22,2 δισ. ευρώ, όταν μέσω των ρυθμίσεων δανείων η προσδοκώμενη μείωση των NPEs υπολογίζεται σε 21,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ για την πρόοδο των επιχειρησιακών στόχων των τραπεζών που δημοσιεύτηκε χθες, οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά 37% στο διάστημα Ιουνίου 2017Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των ΜΕΑ στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Ο στόχος αυτός είναι πιο φιλόδοξος κατά 2,2 δισ. ευρώ από τον στόχο για μείωση των ΜΕΑ (NPEs) που είχαν υποβάλει οι τράπεζες τον Σεπτέμβριο του 2016. Και όπως προέκυψε από τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών στους αναλυτές των ξένων οίκων, θα επιδιωχθεί με “όχημα” τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι πλειστηριασμοί αποκτούν πλέον κανονική και αυξητική ροή και προσεγγίζουν τους 1.500 από την έναρξη της αποκλειστικής εφαρμογής τους στις 28 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά τη νομοθετική τους καθιέρωση στις 21 Φεβρουαρίου. Ισχυρό momentum αποκτούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ξεπερνώντας ήδη τους 1.300 μέχρι προχθές, ένα μήνα από τη νομοθετική καθιέρωσή τους στις 21 Φεβρουαρίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, συνεχίζει να απέχει από πλειστηριασμούς λιγότερο από το 10% των συμβολαιογράφων σε όλη τη χώρα, πράγμα μη αληθές. Παράλληλα, πάνω από 400 συμβολαιογράφοι έχουν, κατά τις τράπεζες, ήδη πιστοποιηθεί προκειμένου να αποκτήσουν αδίστακτα μερίδιο από την μεγάλη πίτα, αν και ο αριθμός είναι μάλλον προπαγανδιστικός, αφού ένας πολύ μικρός αριθμός συμβολαιογράφων στο κέντρο, κυρίως, της Αθήνας επιδίδεται στο επικίνδυνο σπορ των πλειστηριασμών.
Όπως εκτιμάται, μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουν διενεργηθεί 2.000 πλειστηριασμοί ακινήτων. Μηνιαίως, οι τράπεζες υπολογίζουν 1.500 πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι θα ανέβουν σε 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Συνολικά υπολογίζεται ότι φέτος θα διενεργηθούν 15.000 – 18.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, αριθμός εφιαλτικός και κοινωνικά αποκρουστικός.
Στο μέτωπο των πωλήσεων NPLs, οι τράπεζες σκοπεύουν να επισπεύσουν τις πωλήσεις, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό. Βάσει των στόχων που έχουν υποβάλει στην ΤτΕ, στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις 4,7 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Ιουνίου 2017Δεκεμβρίου 2019.
Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να κλείσει η πώληση του πρώτου “πακέτου” εξασφαλισμένων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς (χαρτοφυλάκιο Amoeba, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ). Την πώληση “κόκκινων” δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξετάζουν για το β’ εξάμηνο του έτους και οι υπόλοιπες τράπεζες.
“Πακέτα” καταναλωτικών (ανεξασφάλιστων) δανείων έχουν πωλήσει σχεδόν «τζάμπα», αλλά δεν κάνουν την ίδια προσφορά στους δανειολήπτες, η Eurobank (χαρτοφυλάκιο Eclipse, ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ και συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους) και η Alpha Bank (χαρτοφυλάκιο Venus, συνολικού υπολοίπου 3,7 δισ. ευρώ και συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ).
Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Τράπεζα Πειραιώς η πώληση του ανεξασφάλιστου χαρτοφυλακίου (καταναλωτικά, κάρτες, υπεραναλήψεις) με την επωνυμία Arctos, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Τα δύο projects πωλήσεων NPLs της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο.
Τον Μάιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών NPLs της Εθνικής Τράπεζας. Το project “Earth”περιλαμβάνει ανεξασφάλιστα δάνεια ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ που φτάνουν τα 5,2 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένων των τόκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας