Ευρωζώνη: Ύφεση 3,8% του ΑΕΠ α’ τρίμηνο-Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα!

824
ύφεση

Τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση που έχει ποτέ καταγραφεί γνώρισε το α’ τρίμηνο του 2020 η Ευρώπη καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε ένα πρωτοφανές πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 3,8% και της Ε.Ε. κατά 3,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat.

Ευρωζώνη: Βουτιά 3,8% του ΑΕΠ το α' τρίμηνο - η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί

Σημειώνεται ότι το δ’ τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,3% στην Ευρωζώνη και κατά 2,7% στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 1,0% και 1,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο 0,4% επιβράδυνε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός

Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 0,4% κατέγραψε για τον Απρίλιο η Eurostat από 0,7% τον Μάρτιο, καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει στο βαθύ κόκκινο τις τιμές στον κλάδο της ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η κατηγορία τρόφιμα, ποτά και αλκοόλ αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τον Απρίλιο (3,6% σε σύγκριση με 2,4% τον Μάρτιο) και ακολουθούν υπηρεσίες (1,2% σε σύγκριση με 1,3% τον Μάρτιο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (0,3% σε σύγκριση με 0,5% τον Μάρτιο) και ενέργεια (-9,6% σε σύγκριση με -4,5% τον Μάρτιο).

Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν υποχώρηση των τιμών καταναλωτή σε αρνητικό έδαφος, στο -0,9% τον Απρίλιο από 0,2% τον Μάρτιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας