Ευρωζώνη – Ε.Ε.: “Βούλιαξε” η ανάπτυξη σε χαμηλό 4 ετών

1085
ευρώ

Επιβράδυνση εμφάνισε ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2018, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, σε τριμηνιαίο επίπεδο, το προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην Ε.Ε., έναντι 0,4% και 0,5% αντίστοιχα στο β’ τρίμηνο του 2018.

Σε ετήσιο επίπεδο, ταυτόχρονα, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,7% στην Ευρωζώνη και κατά 1,9% στην Ε.Ε., από 2,2% και 2,1% αντίστοιχα, το προηγούμενο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες επιδόσεις αποτελούν τις χειρότερες των τελευταίων τεσσάρων ετών, γεγονός το οποίο αντανακλά το «πάγωμα» της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Την ίδια ώρα, απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία της Κομισιόν, καθώς το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα σε Γερμανία και Ιταλία «βούλιαξε» τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την ΕΚΤ, η οποία έως το τέλος του 2018, αναμένεται να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να άρει τα υπερ-διευκολυντικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Οι αναλυτές πάντως, εκτιμούν ότι στις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις σημαίνοντα ρόλο, αναμφίβολα, διαδραματίζουν και ορισμένοι προσωρινοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στον κλάδο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν θα πρέπει να παραμερίζεται ο παράγοντας «Ιταλία», ο οποίος επιδρά αρνητικά στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα, με τους επενδυτές να δηλώνουν ανήσυχοι για την πορεία της Ευρωζώνης για όσο διάστημα διατηρείται το ψυχροπολεμικό κλίμα Ρώμης – Βρυξελλών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας