Ερντογάν: Ξεκινάει αεροπορική και χερσαία εισβολή στη Συρία. Ανοχή από ΗΠΑ

1164
ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία κατά πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα πραγματοποιήσει έκνομη στρατιωτική εισβολή στη Συρία, η οποία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα.

Όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ για άλλη μιά φορά θα μείνουν απλοί θεατές της τουρκικής επιθετικότητας θυσιάζοντας τους “συμμάχους Κούρδους.

Η επιχείρηση θα είναι αεροπορική και χερσαία, δήλωσε ο Ερντογάν, και θα γίνει ανατολικά του Ευφράτη, στην περιοχή όπου η Άγκυρα και Ουάσινγκτον σχεδίαζαν μια ζώνη ασφαλείας, αλλά αυτή δεν έχει προχωρήσει ακόμη. «Κάναμε τις προετοιμασίες μας, κάναμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προσθέτοντας πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αεροπορικές και χερσαίες ενέργειες και πως αυτές μπορεί να αρχίσουν «ακόμη και σήμερα ή αύριο».

Η Άγκυρα έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν προχωρούν στη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και για αυτό είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση.

Με γενικευμένο πόλεμο αν γίνει επιχείρηση της Τουρκίας απειλούν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Με απειλή για γενικευμένο πόλεμο απάντησαν οι Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις, έπειτα από την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα κάνει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (κυρίως Κούρδοι και σύμμαχοι τους), απάντησαν ότι δεν θα διστάσουν να μετατρέψουν σε γενικευμένο πόλεμο τυχόν απρόκλητη επίθεση της Τουρκίας, προκειμένου να υπερασπιστούν τα εδάφη τους στη βορειοανατολική Συρία. Λίγο νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα κάνει χερσαία και αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, περιοχή που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Πρόκειται για την περιοχή στην οποία Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας– μεταξύ άλλων και για την εγκατάσταση προσφύγων– αλλά η Άγκυρα είναι δυσαρεστημένη επειδή η Ουάσινγκτον δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας