Ερντογάν εκλιπαρεί Πούτιν: Για συμμετοχή στην επίβλεψη της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

778
Ερντογάν εκλιπαρεί Πούτιν

Τι πρότεινε στον Πούτιν ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε χθες

Με βάση την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων συζητήθηκε η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών, καθώς και τα ζητήματα του Ναγκόρνο Κααραμπάχ, της Συρίας και της Λιβύης.

Το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν να υλοποιηθεί μια ώρα αρχύτερα το Κοινό Κέντρο που θα ελέγχει την τήρηση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης, το Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να αποδοθούν όλα τα εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν και να μην δοθεί η ευκαιρία στους Αρμενίους να αποφύγουν μια μόνιμη λύση στο ζήτημα.

Επίσης, τόνισε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει την κριτική που ασκούν οι άλλοι συμπροεδρεύοντες της Ομάδας του Μινσκ.

Πάντως, σημειώνεται ότι ενώ η ρωσική πλευρά αρνείται τη συμμετοχή Τούρκων στρατιωτών στην ειρηνευτική δύναμη, το τουρκικό κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την μετάβαση και εγκατάσταση μονάδων στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, με στόχο να συμετάσχουν ενεργά, μαζί με τις ρωσικές μονάδες, στις περιπολίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αν και δεν αναφέρεται στο ανακοινωθέν, εκτιμάται ότι ο Ερντογάν στη συνομιλία του με τον Πούτιν, προσπάθησε να τον πείσει να δεχτεί τη συμμετοχή του τουρκικού στρατού στις περιπολίες.

Όσον αφορά την κρίση στη Συρία, ο Ερντογάν ζήτησε να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν τα ίδια βήματα που έγιναν και στο Καραμπάχ, ενώ τόνισε και τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, για τη διατήρηση της ακεραιότητας της Λιβύης.

Τέλος, στην ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Τσαντ, Idriss Deby Itno, με τον οποίο συζήτησε θέματα διεύρυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της εκλογής Γενικού Γραμματέας στον Ισλαμικό Σύνδεσμο, που επίκεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας