Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: Στάση εργασίας ενάντια στη «γαλέρα των ελαστικών μορφών απασχόλησης»

1441
οκανα

Πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας (12.00-16.00 – σ.σ.: για τις δομές που κλείνουν πιο αργά τετράωρη στάση εργασίας τις τελευταίες τέσσερις ώρες του ωραρίου) πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ την Πέμπτη 12 Οκτώβρη, αντιδρώντας στην απαξίωση εκ μέρους της διοίκησης και της κυβέρνησης του Οργανισμού αλλά και των εργαζομένων, που βιώνουν… τη γαλέρα των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μόνιμο αίτημα του Συλλόγου είναι η εξάλειψη κάθε είδους ευέλικτης μορφής απασχόλησης και μετατροπή των υφιστάμενων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Την ώρα της στάσης εργασίας, έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του υπουργείου Υγείας για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις εισφορές του ΕΦΚΑ των εργαζομένων με μπλοκάκια και Γενική Συνέλευση(τρίτη και καταστατική) για την λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία, μεταξύ άλλων, και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για όλα όσα συμβαίνουν στον Οργανισμό και τη διαρκή απαξίωσή του. Να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα, στις 11 το πρωί, ο Σύλλογος θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο αμφιθέατρο των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ (Αβέρωφ 21).
Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ:
Τα τελευταία χρόνια όλες οι Διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ έχουν προχωρήσει στην σύναψη δεκάδων συμβάσεων εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων (ιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, Κοιν. Λειτουργοί) με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Με αυτές τις πρακτικές ο ΟΚΑΝΑ, μαζί με τις υπόλοιπες ελαστικές μορφές απασχόλησης μέσω εργολαβικών εταιρειών σε φύλαξη και καθαριότητα, μετατρέπεται σε μια τεράστια γαλέρα ελαστικών μορφών απασχόλησης σε ένα ευαίσθητο κοινωνικό τομέα, αυτό της αντιμετώπισης της εξάρτησης.
Ειδικότερα, τονίζει ο Σύλλογος, «τα τελευταία δύο χρόνια η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, ταυτιζόμενη πλήρως με τις εντολές της “αριστερής” διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προχώρησε στην αθρόα αύξηση αυτών των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σε πλήρη αντίθεση με όσα οι ίδιοι άνθρωποι υποστήριζαν προεκλογικά, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση με μοναδικό καθώς φαίνεται σκοπό να υφαρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων. Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα ο ΟΚΑΝΑ να “απασχολεί” τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζόμενων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και να μην λαμβάνουν τα επιδόματα και τις αμοιβές που αντιστοιχούν στη θέση που καλύπτουν».
Η κοροϊδία συνεχίστηκε και μετεκλογικά για αρκετούς μήνες με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας να υποστηρίζουν, ότι θα μετατρέψουν σταδιακά όλες αυτές τις επαίσχυντες συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. «Αντί να μετατρέψουν όπως υποσχέθηκαν τις συμβάσεις δήθεν “ανεξάρτητων υπηρεσιών” σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, μετέτρεψαν τους όρους της σύμβασης επί τα χείρω για τους εργαζόμενους. Με την ψήφιση τουνόμου – έκτρωμα Κατρούγκαλου σταμάτησαν πλέον να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των συναδέλφων στον ΕΦΚΑ, εισφορές που επί χρόνια πλήρωναν και που είχαν φυσικά προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Οργανισμού».
Επί εννέα μήνες προσπαθούσαν να συνεννοηθούν με τον ΕΦΚΑ και τα αρμόδια υπουργεία για να καταλήξουν τελικά, όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος, «στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να πληρώσουν τις εισφορές του εργοδότη. Το αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοι ιατροί να επιβαρύνονται πλέον εξ ολοκλήρου με τις εισφορές τους, να χρωστούν υπέρογκα ποσά στον ΕΦΚΑ και πρέπει να δουλεύουν τελικά για 600 ευρώ το μήνα».
Τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, ύστερα από συνάντηση με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, έριξαν την ευθύνη για τη μη επίλυση του προβλήματος στη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. «Αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Όλοι αυτοί παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια στις πλάτες των συναδέλφων και των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ: Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνάδελφοι ιατροί να παραιτούνται και να μένουν οι Μονάδες χωρίς ιατρούς», σημειώνει ο Σύλλογος και αναρωτιέται: «Τι θα κάνει για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ; Με ποιανού ευθύνη θα λειτουργήσουν οι μονάδες χωρίς ιατρούς; Μήπως ετοιμάζονται να “πρωτοτυπήσουν” για άλλη μια φορά και να υποχρεώσουν τις μονάδες να λειτουργούν χωρίς ιατρούς;»
Οι εργαζόμενοι στο ΟΚΑΝΑ και ο Σύλλογος «ενημερώνουμε τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ότι δεν θα επιτρέψουμε την λειτουργία των μονάδων χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία ιατρών, γιατί αν αυτοί αδιαφορούν, εμείς νοιαζόμαστε. Την ευθύνη για όποια προβλήματα υπάρξουν στη λειτουργία των μονάδων του Οργανισμού την έχουν οι ίδιοι. Να γνωρίζουν πώς για την συστηματική απαξίωση και διάλυση του Οργανισμού, που προκαλείται από τις ενέργειες ή την αδιαφορία της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, και τις μνημονιακές πολιτικές των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας θα μας βρουν απέναντί τους».
«Δεν θα τους αφήσουμε να πραγματοποιήσουν την κρυφή τους ατζέντα, αυτή που συστηματικά και μεθοδικά προσπαθούν να εφαρμόσουν τα τελευταία χρόνια, και που έχει μοναδικό αλλά ανομολόγητο σκοπό την υποβάθμιση των δημόσιων προγραμμάτων και την εκχώρηση της θεραπείας της εξάρτησης στον ιδιωτικό τομέα», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας