Επί 10 λεπτά τουρκικό Bayraktar TB2 κατέγραφε τα πάντα στην Ορεστιάδα

867
Επί 10 λεπτά τουρκικό Bayraktar

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί από την χτεσινή αποκάλυψη πως τουρκικό UAV Bayraktar TB2 πέταξε από την νοτιοανατολική Τουρκία προς περιοχή Έβρου και πάνω από την Ορεστιάδα.

Οπως αναφέραμε χτες, η Άγκυρα προέβη σε νέα πρόκληση εν μέσω μάλιστα σημαντικής θρησκευτικής εορτής, οπότε με βάση τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το «μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ», επιβάλλεται «μορατόριουμ» στρατιωτικών κινήσεων.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες, πριν και κατά τη διάρκεια της διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα αυτό το διάστημα, οπότε η Άγκυρα επιδιώκει να δείξει στην ΕΕ και στις ΗΠΑ ότι είναι «καλό παιδί» και θέλει τον «διάλογο», οι αεροπορικές παραβιάσεις ήταν από λίγες έως μηδενικές, τη Μ. Παρασκευή ένα μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο στον Έβρο.

Για 10 λεπτά πετούσε εντός ΕΕΧ

Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το τουρκικό UAV πετώντας επί σχεδόν τέσσερις ώρες στον τουρκικό εναέριο χώρο, στην ανατολική Θράκη, κοντά στα σύνορα με τον Έβρο, προτού αποχωρήσει με κατεύθυνση προς το νότο, «εισέβαλε» στον ελληνικό εναέριο χώρο, για άνω των δέκα λεπτών, φτάνοντας έως κοντά στην Ορεστιάδα.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι το UAV, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, φαίνεται να έχει ξεκινήσει την πτήση από τη νοτιοανατολική Τουρκία, να κατευθύνεται στη συνέχεια προς Έβρο, και κατόπιν να συνεχίζει την πολύωρη πτήση του προς την κατεύθυνση της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα σε Κύπρο και Συρία.

ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα επίσημα για την πρόκληση της πτήσης τουρκικού UAV στην Ορεστιάδα. Όμως η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και καλό θα ΄ναι να το καταλάβουμε.

Η ακτινογραφία της πτήσης του τουρκικού UAV

Ειδικότερα, τo τουρκικό UAV με βάση τα δεδομένα της ιστοσελίδας Flightradar24 εμφανίστηκε στην περιοχή Ανατολικά της Ορεστιάδας και εντός τουρκικού εναερίου χώρου την 14:23 (11:23 UTC) της Μ. Παρασκευής 30 Απριλίου 2021, προερχόμενο από τη ΝΑ Τουρκία.

Για 4 περίπου ώρες εκτέλεσε αναγνώριση επιτήρησης των συνόρων κινούμενο πάντα εντός τουρκικού εναερίου χώρου, μέχρι την 18:40, οπότε πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της ιστοσελίδας Flightradar24 εισέρχεται εντός του ελληνικού FIR ΝΑ της Ορεστιάδας και αφού πετά πάνω από την πόλη της Ορεστιάδας για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εξέρχεται από την περιοχή του χωριού ΠΥΘΙΟ την 15:44. Κατά τη διάρκεια της εισόδου και παραμονής πετούσε σε ύψος 17.585 ποδιών.

Στη συνέχεια απομακρύνεται από την περιοχή και αφού διασχίζει από Βορρά προς Νότο την τουρκική επικράτεια, συνεχίζει την περιπολία του ΝΑ της Κύπρου.

Ζουν και βασιλεύουν τα απομεινάρια της “στρατηγικής ψυχραιμίας”

Γίνεται αντιληπτό πως πρώτον πρόκειται για επίδειξη δύναμης της Άγκυρας με πτήση από ΝΑ Τουρκία μέχρι Ορεστιάδα. Δεύτερον, οι θιασώτες της στρατηγικής ψυχραιμίας “ζουν και βασιλεύουν”.

Δεν είναι δυνατόν, τουρκικό UAV, αυτά που κάποιοι τα κατεβάζουν σαν τις “μύγες”, εσύ να κάθεσαι να τα παρατηρείς ενώ καταγράφουν τα πάντα επί 10 λεπτά εντός του ΕΕΧ σου.

Και μετά να μιλάς για Συμμαχίες, Ηνίοχο κτλ. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το “κουμπί” της κατάρριψης πρέπει να πατηθεί. Αυτό θα μετρήσει ίσα με δέκα Ηνίοχους. Αλλιώς αποτροπή γιοκ.

Τι αντιλήφθηκαν οι Τούρκοι από αυτή την δοκιμή αντανακλαστικών του συστήματος αεράμυνας που μας έκαναν; Ότι στην Αθήνα διστάζουν να κατεβάσουν έστω και ένα UAV…

Τραγικό.

Δείτε τους χάρτες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας