Επίσκεψη αστραπή του Προέδρου του Πακιστάν στην Τουρκία-Επίκεντρο το Αφγανιστάν

442
Επίσκεψη αστραπή του Προέδρου

Τουρκία-Πακιστάν ευθυγραμμίζονται αναφορικά με το Αφγανιστάν, εν μέσω εχθρικών αναφορών για Ελλάδα και Ινδία από τον Πρόεδρο του Πακιστάν

Ο Πρόεδρος του Πακιστάν  Arif Alvi αναχώρησε πριν λίγο για την Τουρκία, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, τις αρχές και  επιχειρηματίες.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στην τελετή παράδοσης της πρώτης από τις τέσσερις κορβέτες MILGEM για το ναυτικό του Πακιστάν στην Κωνσταντινούπολη.

Θα έχουν επίσης συνομιλίες για διμερείς σχέσεις καθώς και ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος Alvi θα δώσει συνέντευξη στα ΜΜΕ  , ενώ θα συναντηθεί με κορυφαίους Τούρκους επιχειρηματίες.

Οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας είναι βαθιά ενσωματωμένες στην κοινή πίστη, τον πολιτισμό και την ιστορία και στηρίζονται από αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Εν τω μεταξύ το Πακιστάν γιορτάζει σήμερα την 75η Ημέρα Ανεξαρτησίας του ενώ  γίνονται προσευχές για την ευημερία και την πρόοδο της χώρας.

Η τελετή ύψωσης της εθνικής σημαίας πραγματοποιήθηκε στο Aiwan-e-Sadr στο Ισλαμαμπάντ το πρωί του Σαββάτου. Ο Πρόεδρος Arif Alvi ήταν ο κύριος προσκεκλημένος στην εκδήλωση, λίγο πρίν αναχωρήσει για την Τουρκία

Ο  Πακιστανός πρόεδρος,  στην τελετή μίλησε για τη σημασία της ανεξαρτησίας και τις επιτυχίες της χώρας σε δύσκολες στιγμές.

Είπε ότι το Πακιστάν έκανε θυσίες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και αντιμετώπισε διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και της υγείας, αλλά συνεχίζει το ταξίδι της ανάπτυξης παρά τις δοκιμασίες . Επίσης συνεχάρη το έθνος και τις πακιστανικές δυνάμεις για τη νίκη τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος είπε ότι η χώρα του μαζί με τη γεωργία, τώρα σημειώνει πρόοδο στον τομέα της βιομηχανίας και της πληροφορικής και οι εξαγωγές του Πακιστάν έχουν φτάσει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια

Μιλώντας για τη φιλοξενία Αφγανών προσφύγων, είπε ότι τα έθνη σχηματίζονται με βάση την ηθική. Χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα είπε, αλλού επιτρέπεται στους πρόσφυγες να πνιγούν στη θάλασσα χωρίς να τους δοθεί καταφύγιο, αλλά το Πακιστάν εξακολουθεί να φιλοξενεί 3,5 ​​εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες

Ο  Πακιστανός πρόεδρος μίλησε επίσης για ειρήνη με τη γειτονική Ινδία.

“Προσφέρουμε για άλλη μια φορά ειρήνη στην Ινδία, αλλά η Ινδία δεν είναι έτοιμη να ανταποδώσει και ακόμη και η επιστροφή του Ινδού πιλότου θεωρήθηκε επίσης αδυναμία μας”.

Είπε ότι το Πακιστάν θα συνεχίσει να στηρίζει τον λαό του Κασμίρ στον αγώνα του για αυτοδιάθεση και ελευθερία.

Εν τω μεταξύ, μια τελετή αλλαγής φρουράς πραγματοποιήθηκε στο μαυσωλείο του Κουαΐντ-ε-Αζάμ στο Καράτσι για να σηματοδοτήσει τους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Οι μαθητές της Ναυτικής Ακαδημίας του Πακιστάν ανέλαβαν την τελετουργική υπηρεσία φύλαξης στο μαυσωλείο.

Σύμφωνα με το Ραδιόφωνο Πακιστάν, ο Πρόεδρος Alvi απένειμε  126 πολιτικά βραβεία σε Πακιστανούς πολίτες και ξένους υπηκόους για την επίδειξη αριστείας και θάρρους στους αντίστοιχους τομείς τους σήμερα.

Αυτά τα βραβεία περιλαμβάνουν τρία Nishan-i-Imtiaz, δύο Hilal-i-Pakistan, έξι Hilal-i-Imtiaz, τέσσερα Sitar-i-Pakistan, τρία Sitara-i-Shuja’at, 17 Sitara-i-Imtiaz, 39 Πρόεδρος για το Pride of Performance, τρία Sitara-i-Quaid-i-Azam, 17 Tamgha-i-Shuja’at, 31Tamgha-i-Imtiaz και ένα Tamgha-i-Quaid-i-Azam.

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε τις αναφορές του Πακιστανού Προέδρου σε βάρος της Ελλάδας, έστω και έμμεσα, και σε βάρος της Ινδίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της αυτοδιάθεσης του Κασμίρ. εξαίροντας παράλληλα το ρόλο της χώρας του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Βεβαίως όλοι γνωρίζουμε των ώσμωση του Πακιστάν με τους Ταλιμπάν, το καταφύγιο που παρείχε σε αυτούς, και τον εξοπλισμό τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Μπίν Λάντεν σε σπίτι που διατηρούσε στο Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Επισημαίνουμε τέλος ότι αναμένουμε η Τουρκία να αποσαφηνίσει τελικά τι θα κάνει στο Αφγανιστάν μετά την επίσκεψη του Πακιστανού Προέδρου, αφού σίγουρα το Αφγανιστάν και οι εξελίξεις εκεί, θα αποτελέσουν το κυριότερο αντικείμενο των συζητήσεων με τον Ερντογάν.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας