Επίθεση των ιρανόφιλων Χούθι της Υεμένης σε διυλιστήριο στο Ριάντ-Εκδήλωση πυρκαγιάς

506
Επίθεση των ιρανόφιλων

Οι ιρανόφιλοι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν επίθεση σε διυλιστήριο του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, στην πρωτεύουσα Ριάντ, με τη χρήση έξι drones εξοπλισμένων με βόμβες, σε μια κλιμάκωση των επιθέσεών τους σε ενεργειακού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος στόχους στο σαουδαραβικό έδαφος.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σ. Αραβίας αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ότι η επίθεση έλαβε χώρα στις 6.05 το πρωί (τοπική ώρα), προκαλώντας πυρκαγιά που ωστόσο ελέγχθηκε άμεσα και δεν επεκτάθηκε σε αποθέματα πετρελαίου ή άλλα πετρελαϊκά παράγωγα. Δεν υπήρξαν θύματα, ανέφερε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Ενέργειας.

Οι επιθέσεις του Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά από τον Ιανουάριο του 2015, στο σαουδαραβικό έδαφος σπανίως κοστίζουν ζωές, ωστόσο έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο Yahya Saree, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των Χούθι, τόνισε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, όσο διαρκεί η επίθεση και το εμπάργκο εκ μέρους της Σ. Αραβίας, η οποία ηγείται διεθνούς συνασπισμού που στηρίζει στρατιωτικά την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης ενάντια στους Χούθι.

Τον προηγούμενο μήνα, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν απέσυρε την υποστήριξη της χώρας στις σαουδαραβικές επιχειρήσεις στην Υεμένη και διόρισε ειδικό απεσταλμένο για την ειρήνευση στην περιοχή.

Η διεθνής επέμβαση στην Υεμένη διαρκεί από το 2015, ωστόσο έχει επιτύχει μικρά αποτελέσματα στο πεδίο της μείωσης του εδάφους που ελέγχουν οι Χούθι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας