Επίθεση κατά των ιταλικών ομολόγων από ΕΚΤ και ιταλικές τράπεζες

1447
ομολόγων

Καταγγελίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε το ποσοστό των ιταλικών ομολόγων στο μηνιαίο πρόγραμμα αγορών της (δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση) κατά τον Μάιο, συμβάλλοντας έτσι στην εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, βλέπουν από χθες το φως της δημοσιότητας στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, το 28% ήταν γερμανικοί τίτλοι, ενώ μόλις το 15% ήταν ιταλικοί: αυτή η «επίδοση» αποτελεί τη χαμηλότερη ποσοστιαία τοποθέτηση σε ιταλικά ομόλογα από την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τον Μάρτιο 2015.

Μεταξύ άλλων, η βουλευτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λάουρα Καστέλι, δήλωσε ότι η ΕΚΤ και οι ιταλικές τράπεζες τουλάχιστον επιβράδυναν, αν όχι διέκοψαν, τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων κι αυτό πρόσθεσε πίεση στα spreads. Τόνισε επίσης, ότι η ποσοτική χαλάρωση αποδυναμώθηκε, ακριβώς τη στιγμή που -όπως είπε- ήταν αναγκαία για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ε.Ε.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ απάντησε στις κατηγορίες σημειώνοντας ότι ένα πολύ μεγάλο ποσό του γερμανικού χρέους ωρίμαζε και θα έπρεπε να επενδυθεί εκ νέου στις αγορές. Συμπλήρωσε ότι κι άλλες χώρες εκτός της Ιταλίας, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, είδαν το αντίστοιχο ποσοστό ομολόγων τους να μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 29 Μαΐου το ιταλικό 10ετές ομόλογο εκτοξεύθηκε στο υψηλότερό του επίπεδο από το 2013, ενώ το ιταλικό spread χτύπησε τις 300 μονάδες βάσης, δηλαδή έφτασε σε τριπλάσια επίπεδα από τα τέλη του Απριλίου.

Όπως επισημαίνεται, “όλως τυχαίως”, όλα αυτά συνέβησαν ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης από τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας