«Εξπρές» λύση: Ξεφορτώνουν τα «κόκκινα δάνεια» στην ΕΚΤ και αυτή θα τα πουλά στους «γύπες» των αγορών!

2103
εκτ

Βρέθηκε εν μέρει λύση στην εκποίηση των “κόκκινων δανείων”, καθώς ούτε η κυβέρνηση θέλει να πάρει το πολιτικό κόστος από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα μείνουν άστεγοι και από την άλλη η οικονομία είναι αδύνατον να επανεκινήσει με τον “δεμένα τα πόδα” των τραπεζών, όπως το ξέρουν όλοι κια το είπε δημοσίως και ο Α.Τσίπρας στην ΔΕΘ πριν από ένα μήνα: H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αγοράζει ομόλογα, έστω “καλυμμένα” αλλά με με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια!
Και τα στεγαστικά σιγά-σιγά θα ξεφορτώνονται ως ενέχυρα δανείων και το τραπεζικό σύστημα θα αποκτά ρευστότητα.
Εν συνεχεία η ΕΚΤ θα πουλά τα δάνεια αυτά σε funds και “ούτε γάτα, ούτε ζημιά” εκτός από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα μείνουν στο δρόμο, επειδή η οικονομία κατέρρευσε, έχασαν τις δουλειές τους και την ικανότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους!

Ηδη η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματός της αγορών τίτλων, πούλησε αυτή την εβδομάδα καλυμμένα ομόλογα, με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τα οποία πιθανόν να είναι οι πρώτες ελληνικές εκδόσεις που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ.
Αρκετές άλλες ελληνικές τράπεζες αναμένεται να εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα τις επόμενες λίγες εβδομάδες, τα οποία αναμένεται επίσης να είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της κεντρικής τράπεζας. Η ΕΚΤ δεν αγοράζει τώρα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από τον Φεβρουάριο του 2015.
Ο αναλυτής της Citi, Μάικλ Σπάις, δήλωσε ότι επίσης πιστεύει πως τα καλυμμένα ελληνικά ομόλογα, περιλαμβανομένων αυτών της Εθνικής, θα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ.
H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αγόρασε μέρος της έκδοσης των 5ετών καλυμμένων ομολόγων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε αυτό τον μήνα η Τράπεζα Πειραιώς για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας