Εξοντωτικές ανατροπές στο νόμο Κατσέλη. Διέξοδος το κίνημα και η ανατροπή

1312
κατσέλη
Μείωση του πλαφόν της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, των οφειλετών οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη θέλουν οι τράπεζες.

Ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν έως τα τέλη του 2018.

Από τον Ιανουάριο του 2019 οι τράπεζες επιμένουν να καταργηθεί, όπως έχει νομοθετηθεί με την τρόικα, ο νόμος Κατσέλη. Σε διαφορετική περίπτωση, πάντως, επιδιώκουν πάση θυσία να μειωθεί το πλαφόν στην αντικειμενική αξία των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, έχουν υποβάλει πρόταση για μείωση του ανώτατου ορίου από τις 280.000 σήμερα, στις 100.000 ευρώ (!).

Μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, στα μέσα Σεπτεμβρίου, για όσους διεκδικούν ένταξη στον νόμο Κατσέλη, ξεκινάει το σκανάρισμα 200.000 τουλάχιστον δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτημα για ένταξη στον νόμο Κατσέλη και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο Ειρηνοδικείο. Τα χρέη τους στις τράπεζες διαμορφώνονται στα επίπεδα των 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές από την κατηγορία της στεγαστικής πίστης.

Οι τράπεζες εκτιμούν αυθαίρετα και κατά το δοκούν ότι περίπου το 20% – 25% των συγκεκριμένων οφειλετών ανήκει στην κατηγορία των, κακώς λεγόμενων, «στρατηγικών κακοπληρωτών». Δηλαδή πρόκειται για δανειολήπτες που δεν πληρούν τα κριτήρια του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου για την κύρια κατοικία.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την ελεγκτική εταιρεία PWC και τον Τειρεσία την οποία έχουν θέσει σε λειτουργία εδώ και μήνες για να εντοπίσουν κατά τα δικά τους συμφέροντα και κυρίως με βάση τις εισπρακτικές τους ανάγκες αυτούς που θα πρέπει να κατηγοριοποιήσουν ως «κακοπληρωτές».

Σε καθημερινή βάση όλες οι τράπεζες εισάγουν στη βάση δεδομένων ηλεκτρονικά αρχεία με πληροφορίες σχετικές με την περιουσιακή και χρηματοοικονομική κατάσταση των δανειοληπτών που αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με τον τρόπο αυτόν, οι τράπεζες αποκτούν πλήρη και ακριβή στοιχεία για τις οικονομικές δυνατότητες όσων διεκδικούν κούρεμα με τη βούλα του δικαστηρίου, γεγονός που διευκολύνει την εκστρατεία εκβιασμών και πιέσεων που έχουν ξεκινήσει για να μην επιτρέψουν την ένταξη στον νόμο Κατσέλη της μεγάλης πλειονότητας όσων έχουν κάνει αίτηση.

Εφόσον διαμορφώσουν τον αυθαίρετο κατάλογο δανειοληπτών μέσω της πλατφόρμας, που θεωρούν ότι είναι, τάχα, «κακοπληρωτές», τότε, προσφέροντας ρυθμίσεις για τα μάτια του κόσμου, ρυθμίσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, θα εφορμούν για τον πλειστηριασμό των περιουσιακών τους στοιχείων.

Μόνη λύση και διέξοδος για τους ανήμπορους δανειολήπτες είναι το κίνημα και η ανατροπή για διευρυμένη σεισάχθεια – διαγραφή χρεών αλά Σόλωνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας