Εντείνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας σχετικά με τον κορονοϊό

776
ηπα

Με φόντο την πανδημία του κορονοϊού και επίκεντρο τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον για τη στάση του Πεκίνου σχετικά με τον SARS-CoV-2, κλιμακώνεται με σταθερό ρυθμό η γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ – Κίνας.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που έχει ηγετική θέση στη Γερουσία, πρότεινε χτες, Τρίτη, την ψήφιση νομοθεσίας που θα εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό πρόεδρο για την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων στην Κίνα, στην περίπτωση που το Πεκίνο αποτύχει να κάνει έναν πλήρη απολογισμό των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο γερουσιαστής, που είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως, αν δεν υπήρχε «δόλος από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», ο ιός δεν θα είχε φτάσει στις ΗΠΑ, όπου έχει σήμερα κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 80.000 Αμερικανούς.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν διστάζει να εκφράσει με κάθε αφορμή τη δυσαρέσκειά του έναντι του Πεκίνου, αφενός απορρίπτοντας μία νέα διαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και αφετέρου επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί κινεζικών ευθυνών στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας Covid-19.

Η όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης αποτυπώθηκε και στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μίας νέας διαπραγμάτευσης με την Κίνα, ο Τραμπ το απέρριψε: «Οχι, δεν ενδιαφέρομαι καθόλου! Ούτε στο ελάχιστο. Πριν απ’ όλα, οι Κινέζοι οφείλουν να τηρήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν». Η αναφορά του Τραμπ αφορά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούνη οι δύο χώρες, μετά από διετείς σκληρές εμπορικές διαπραγματεύσεις και ανταλλαγές εμπορικών αντιποίνων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση Τραμπ είχε δεσμευτεί να απόσχει από την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών, με αντάλλαγμα η κινεζική κυβέρνηση να αυξήσει κατά 200 δισ. δολάρια σε δύο χρόνια τις αγορές αμερικανικών προϊόντων σε σχέση με το επίπεδο του 2017, κάτι που δεν έχει δρομολογηθεί, έπειτα και από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μάλιστα, ο Τραμπ λογομάχησε με την Γουέιτζι Τζιανγκ, κινεζικής καταγωγής δημοσιογράφο του CBS διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο, όταν εκείνη τον ρώτησε, γιατί αναφέρεται με τόση έμφαση στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ και τον συγκρίνει με εκείνους άλλων κρατών, σαν να επρόκειτο για κάποιου είδους διεθνή διαγωνισμό. «Αυτή είναι μια ερώτηση που ίσως θα έπρεπε να γίνει στην Κίνα. Μη ρωτάτε εμένα, να πάτε να ρωτήσετε την Κίνα!», της αντιγύρισε ο Τραμπ, εμφανώς οργισμένος, προκαλώντας την αντίδρασή της, ενώ λίγο μετά αποχώρησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας