Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και οικονομική καθίζηση: Πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια

989
εμπορικός

Στο βαθύ κόκκινο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Παρασκευή στο κλίμα απαισιοδοξίας που διαμορφώνεται για το παγκόσμιο εμπόριο μετά τις νέες προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες την Κίνα ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολ. ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο. Οι νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεν θα αποφύγουν τελικά την περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής τους αντιπαράθεσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Οι δείκτες στη Wall Street υποχώρησαν αμέσως μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Τραμπ, ενώ μεγάλες απώλειες γνώρισαν σήμερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Η κλιμάκωση της έντασης έρχεται ενώ ο μεταποιητικός κλάδος σε Ευρώπη και ΗΠΑ γνωρίζει ήδη ισχυρές πιέσεις εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Markit έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 1,7% στις 381,06 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει βουτιά 2,2% στις 11.981,33 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 2,25% στις 5.432,87 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 1,5% στις 7.472,58 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί σε ποσοστό 1%.

Πλούσια σε εταιρικά αποτελέσματα και η σημερινή ημέρα με τις Allianz, Pirelli, Enel, Telecom Italia και Credit Agricole να είναι μεταξύ των μεγάλων ονομάτων που γνωστοποιούν σήμερα τα οικονομικά τους μεγέθη για το τελευταίο τρίμηνο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας