Εμπορικός πόλεμος: Διπλό μέτωπο για ΗΠΑ με Κίνα και Ε.Ε.

1070
εμπορικός

Δέκα μήνες μετά την εμπορική ανακωχή που ανακοίνωσαν Τραμπ και Γιούνκερ οι δύο πλευρές του Ατλαντικού φαίνονται πιο μακριά από ποτέ και το σενάριο των δασμών στα αυτοκίνητα ορατό. 

Το νέο κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο έρχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον, αφού οι 28 πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε ενιαία θέση για τις προτεραιότητές τους, πριν δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις απειλές του Αμερικανού προέδρου.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούσαν πάντως την κυβέρνηση Τραμπ ότι ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές δεν έκανε κανένα απολύτως βήμα προς έναν συμβιβασμό, αλλά επέμενε σε απειλές με μόνη επιδίωξη αυτό που ο ίδιος εμφανίζει σαν προστασία των συμφερόντων των Αμερικανών αγροτών εις βάρος των Ευρωπαίων.

Το πρόβλημα δεν είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Γηραιά Ήπειρο, αλλά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιμένουν σε μονομερείς ενέργειες και εστιάζουν περισσότερο την προσοχή στη διαμάχη με την Κίνα και στην επιδίωξη μίας γρήγορης συμφωνίας με την Ιαπωνία, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι.

«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για άρση των δασμών» είχε πει στους δημοσιογράφους πριν από λίγο καιρό η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, ύστερα από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό της Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Την ίδια ώρα μαίνεται η ρητορική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, με το Πεκίνο να ανεβάζει αισθητά τους τόνους, κάνοντας λόγο για «οικονομική τρομοκρατία».

«Η πρόκληση εμπορικών αντιπαραθέσεων είναι ξεκάθαρη, ωμή οικονομική τρομοκρατία, οικονομικός σωβινισμός, οικονομικός εκφοβισμός» τόνισε ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Χανούι, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα είναι αντίθετη σε κυρώσεις, δασμούς και μέτρα προστατευτισμού.

«Είμαστε κατά του εμπορικού πολέμου, αλλά δεν φοβόμαστε τον εμπορικό πόλεμο» διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκεπτόμενος τη Ρωσία επανέλαβε ότι από έναν εμπορικό πόλεμο βγαίνουν όλοι χαμένοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας