Ελπίδα από την Τουρκία η είσοδος του HDP στην Βουλή

1814
αποφυλάκισης

Το μόνο αλλά σημαντικό ελπιδοφόρο στοιχείο από τις Τουρκικές εκλογές είναι η είσοδος του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των λαών της Τουρκίας) στην Βουλή της Τουρκίας με το πολύ θετικό ποσοστό 11,46%, όταν το όριο, ιδιαίτερα υψηλό, για την Τουρκική Βουλή είναι 10%!

Ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς είναι ο ηγέτης του HDP με τον οποίο το τελευταίο έδωσε μια μάχη σε πρωτοφανείς για την αντιξοότητα τους συνθήκες.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι ο μόνος μάλλον ηγέτης κόμματος που έδωσε τον αγώνα για τις προεδρικές εκλογές αλλά και για την είσοδο του κόμματος του στη Βουλή, μέσα από τη φυλακή και τον έδωσε με επιτυχία αλλά χωρίς καμιά δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο.

Γεννημένος στις 10 Απριλίου 1973 στο Ντιγιάρμπακιρ ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στις φυλακές υψηλης ασφάλειας στην Αδριανούπολη, μαζί με τους έλληνες στρατιωτικούς, από τον Νοέμβριο 2016. Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι ανήκει και ηγείται «τρομοκρατικής» οργάνωσης. Το επάγγελμα του είναι δικηγόρος και είναι πατέρας δύο κοριτσιών. Καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε ομηρία ως αντίπαλος του Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 ως υποψήφιος για τις προεδρικές συγκέντρωσε σχεδόν το 10% των ψήφων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η προεκλογική του ομιλία στις 6 Ιουνίου μέσα από τη φυλακή. Κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τη σύζυγό του, την Μπασάκ Ντεμιρτάς, στο πλαίσιο του ενός τηλεφωνήματος την εβδομάδα που δικαιούται, η ομιλία, που ακουγόταν από το μεγάφωνο του τηλεφώνου της κυρίας Ντεμιρτάς, αναρτήθηκε στη συνέχεια στους λογαριασμούς του HDP στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στα πέντε λεπτά που είχε στη διάθεση του κατήγγειλε την «αδικία» που έχει εδραιωθεί στην Τουρκία υπό τη σιδηρά πυγμή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του οποίου ήταν κάποτε ο πιο σφοδρός αντίπαλος.

«Η Τουρκία έχει μεταμορφωθεί, αλίμονο, σε μια κατά το ήμισυ ανοικτή φυλακή. Θέλει να δημιουργήσει μια κοινωνία του φόβου, να κυριαρχήσει διά του φόβου», δήλωσε ο Ντεμιρτάς, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «πολιτικό όμηρο». Ο Ντεμιρτάς κάλεσε τους οπαδούς του κόμματος του να είναι αισιόδοξοι: «Ο Ντεμιρτάς δεν είναι ο άνδρας που βρίσκεται σε ένα κελί στην Αδριανούπολη. Είστε εσείς. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας».

Το HDP μετά τις εκλογές όχι μόνο σταθεροποιείται αλλά και αν αξιοποιήσει σωστά, παρά τις δυσκολίες και τις διώξεις, το αυξημένο ποσοστό του, μπορεί να επηρεάσει θετικά πολλά πράγματα και να τροποποιήσει τους συσχετισμούς και τις προοπτικές στην Τουρκία.

Μεγάλος κίνδυνος για το HDP είναι να πέσει ανεπαισθήτως στα χέρια της Δύσης, ιδιαίτερα της ΕΕ και των ΗΠΑ, δίκτυα που θα ρίξουν, έχουν ήδη ρίξει, προς του Κούρδους, εξαιτίας της “αντιπαλότητας” τους με τον Ερντογάν.

Αν το HDP καταστεί σταδιακά όμηρος των Δυτικών κέντρων, κάτι που δυστυχώς συνέβη με τους Κούρδους της Συρίας, τότε είναι βέβαιη η πανωλεθρία του και η πανωλεθρία του Κουρδικού λαού.

Κούρδοι αγωνιστές, όμως, στην Ελλάδα, μιλώντας στην Iskra, απέκλειαν πάντως μια τέτοια εξέλιξη, αναφερόμενοι στην ιστορία και τους αγώνες του HDP αλλά και του PKK, παρ’ όλο ότι το τελευταίο δεν είναι, όπως λένε, ο στρατιωτικός βραχίωνας του HDP.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας