Εκτός ελέγχου Τσαβούσογλου, απειλεί Κύπρο με «απάντηση όπως στο παρελθόν»

919
τουρκία

Σε νέο προκλητικό κρεσέντο προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγες μόλις ώρες αφότου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν απείλησε Ελλάδα και Τουρκία, λέγοντας πως «ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και πώς θα το κάνουμε».

Ο τουρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Τουρκική κρατική τηλεόραση TRT.

Εκεί δήλωσε πως «δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν».

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα πως «όλα τα βήματα μας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατέψει τα δικαιώματα της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’’ και του τουρκοκυπριακού λαού».

Ερντογάν: Αν χρειαστεί στη Μεσόγειο θα μιλήσουμε με γλώσσα που καταλαβαίνουν

Το πρωί, ευθείες απειλές κατά Αθήνας και Λευκωσίας εκτόξευσε και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρώντας στα ύψη την ένταση που έχει δημιουργήσει με ευθύνη της η Άγκυρα στην περιοχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Κίνα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

Ένα εξ’ αυτών ήταν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όπου, σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, η Άγκυρα «κάνει όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε». Στο σημείο αυτό, όμως, δεν δίστασε έστω κι έμμεσα να επιτεθεί σε Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα».

«Αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουνε. Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η «νότια Κύπρος» δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.

Παράλληλα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου και τόνισε πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της «νότιας Κύπρου», η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ με ύποπτο τρόπο, τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» με την δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα».

«Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία. Η «νότια Κύπρος» εντάχθηκε στην ΕΕ, ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα, ενώ η «βόρεια Κύπρος» που είπε το ναι δεν εντάχθηκε. H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πως να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν» πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας