Εκδικητική συνδικαλιστική δίωξη γιατρού του ΕΣΥ καταγγέλλει το ΚΚΕ

504
Εκδικητική συνδικαλιστική δίωξη γιατρού

Στη Βουλή έφερε το θέμα της συνδικαλιστικής δίωξης του γιατρού και συνδικαλιστή Κώστα Καταραχιά, το ΚΚΕ κάνοντας λόγο για «εκδικητική μετακίνηση» του προέδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» στο «Σωτηρία» σε πρώτη φάση και εν συνεχεία για «απόλυση» του

Στη Βουλή έφερε το θέμα της συνδικαλιστικής δίωξης του γιατρού και συνδικαλιστή Κώστα Καταραχιά, το ΚΚΕ.

Εκδικητική μετακίνηση και απόλυση

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κάνουν λόγο για «εκδικητική μετακίνηση» του προέδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» στο «Σωτηρία» σε πρώτη φάση και εν συνεχεία για «απόλυση» του στην οποία εμμένουν η διοίκηση του νοσοκομείου και της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ ζητάει να σταματήσουν οι αυταρχικές διώξεις σε βάρος του κ. Καταραχιά και να επιστρέψει στη θέση του στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

Αναλυτικά η ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, τόσο σε ο,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και τα Νοσοκομεία διαχρονικά είναι υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, πράγμα που έχει τεράστιες συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Τα προβλήματα αυτά, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πανδημίας, οξύνονται παραπέρα και αφήνουν εκτεθειμένους τόσο τους εργαζόμενους, νοσηλευτές, γιατρούς και άλλο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, όσο και ασθενείς.

Ενόχλησε

»Πρόσφατα, ήρθε στη δημοσιότητα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας η εκδικητική μετακίνηση από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία», του γιατρού Κώστα Καταραχιά (γιατρός Ακτινολόγος, επικουρικός επιμελητής, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ).

»Στη συνέχεια ο συγκεκριμένος γιατρός ενημερώθηκε πως η παράταση της σύμβασής του θα έχει ισχύ μόνο ως το Μάρτιο 2021 που λήγει η εντολή μετακίνησής του και όχι ως 31/10/2021, όπως ισχύει για όλους τους επικουρικούς μετά από πρόσφατη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

»Η αναγκαστική μετακίνηση ενός Ακτινολόγου σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου είναι καθαρό, ότι δεν εξυπηρετεί καμία απολύτως «υπηρεσιακή ανάγκη», αλλά αποτελεί δίωξη συνδικαλιστική δράσης. Να θυμίσουμε, μάλιστα, ότι πρόσφατα η διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», διέταξε «ΕΔΕ» ενάντια σε γιατρούς και άλλους υγειονομικούς του νοσοκομείου επειδή νόσησαν από COVID πάνω στο καθήκον.

»Ενέργεια που ουσιαστικά επιδιώκει να αποσείσει τις σοβαρότατες ευθύνες της διοίκησης για τη διασπορά της επιδημικής νόσου σε ογκολογικούς ασθενείς. Στην ενέργεια αυτή οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου “Άγιος Σάββας” απάντησαν με αγωνιστική δράση, η οποία, όπως φαίνεται, ενόχλησε τη διοίκηση. Κάτω από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των εργαζόμενων οι ΕΔΕ ανακλήθηκαν, ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου και της ΥΠΕ εμμένει στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου.

Ν’ ανακληθούν όλες οι μετακινήσεις

»Σε μια περίοδο λοιπόν, που οι προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας αποτελούν επιτακτική ανάγκη, που η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας όλων των βαθμίδων θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προχωρά στις αναγκαίες αυτές προσλήψεις, αλλά απολύει κιόλας γιατρούς από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

»Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου:

1) Να σταματήσουν άμεσα οι αυταρχικές ενέργειες ενάντια στο γιατρό Κώστα Καταραχιά. Να δοθεί η παράταση θητείας ως 31/10/21, όπως προβλέπει ο νόμος για όλους τους επικουρικούς. Να ανακληθεί η εκδικητική μετακίνηση και να επιστρέψει στο τμήμα του στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» όπου είναι τοποθετημένος και όπου υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες για την άσκηση των ιατρικών του καθηκόντων.

2) Να ανακληθούν άμεσα οι μετακινήσεις όλων των εργαζομένων και να επιστρέψουν στον «Άγιο Σάββα».

3) Να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι. Να πραγματοποιηθούν διορισμοί με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Να διοριστούν όλοι οι υποψήφιοι Γενικοί Γιατροί για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.

Οι Βουλευτές, Κατσώτης Χρήστος, Γκιόκας Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Μανωλάκου Διαμάντω, Παφίλης Θανάσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας