Εκβιασμοί Λάτση – Καναδών. Πρόθυμη για νέες υποχωρήσεις η κυβέρνηση

1924
Λάτση

Χαρακτηριστικά μαφιόζικου εκβιασμού προσλαμβάνουν οι πιέσεις που ασκούν τόσο οι Καναδοί της Eldorado όσο και η Lamda Development του Λάτση, σε μια κυβέρνηση που δεν έχουν την ελάχιστη αμφιβολία πως θα υποχωρήσει ακόμη και στις πλέον ακραίες και απαράδεκτες αξιώσεις τους.
Συγκεκριμένα, μπλοφάροντας για τα μάτια του κόσμου και σίγουρα χωρίς να απευθύνονται στην ίδια την κυβέρνηση Τσίπρα, οι δύο εταιρίες αφήνουν να εννοηθεί πως δεν θα προχωρήσουν στις λεγόμενες «επενδύσεις», αν δεν τους επιτραπεί να δράσουν χωρίς τις παραμικρές δεσμεύσεις που απορρέουν από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και από την υποχρέωση σεβασμού της ιστορικής πολιτιστικής παράδοσης.
Μιλώντας για «αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνηθέντων» για το Ελληνικό, που «δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης», η Lamda Development, στρέφεται κατά του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο, μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις των αρχαιολόγων, αναγκάστηκε να θέσει στοιχειώδεις όρους προστασίας του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.
Χαρακτηριστική του συνολικότερου κλίματος που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η εταιρία, είναι η αντίδραση κυβερνητικών πηγών που, σύμφωνα με την «Καθημερινή»,  ανέφεραν πως «αυτά όλα θα συζητηθούν στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης, το όποιο εκτιμάται πως μπορεί να δώσει προς έγκριση στο ΣτΕ ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα αίρει τις επιφυλάξεις του επενδυτή σε ποσοστό έως και 90%».
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, μάλιστα, πηγές του Μαξίμου δήλωναν πως «η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθούν από την ελληνική πολιτεία όλες οι συμβατικές δεσμεύσεις της ως προς την επένδυση του Ελληνικού». Είναι προφανές ότι οι όποιοι περιορισμοί θα προέκυπταν από την ανάγκη σεβασμού του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού θα παραμεριστούν, προκειμένου να προχωρήσει η λεγόμενη «επένδυση».
Ανάλογες εξελίξεις έχουμε και στην περίπτωση της Eldorado, που για μια ακόμη φορά εκβιάζει με αναστολή των καταστροφικών για τη Χαλκιδική εργασιών στις Σκουριές. Ο νέος εκβιασμός αποβλέπει στην απόσυρση και των τελευταίων ορίων στη δραστηριότητά της που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις ανάγκες έστω και μιας ελάχιστης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικολογικών προβλημάτων που δημιουργούνται στην περιοχή.
Η καναδική Eldorado, ακριβώς όπως και η Lamda Development του Λάτση, ξέρει πως μπορεί να τα κερδίσει όλα, από μια κυβέρνηση που έχει δώσει δείγματα υποχωρητικότητας χωρίς όρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας