Δυτική Όχθη: Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις για ισραηλινούς εποικισμούς

942
όχθη

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χθες στη Δυτική Όχθη ενάντια στην πρόσφατη αναγνώριση από τις ΗΠΑ των ισραηλινών εποικισμών ως συμβατών με το διεθνές δίκαιο. Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν πολλές επιδρομές σε σπίτια και δρόμους στη Δυτική Όχθη και συνέλαβαν τουλάχιστον εννέα Παλαιστινίους.

Σε ΡαμάλαΝάμπλους,ΤουλκαρέμΒηθλεέμ και Χεβρώνα, οι Παλαιστίνιοι συμμετείχαν μαζικά σ’ αυτήν την «ημέρα οργής», καίγοντας αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων έγιναν ομιλίες για τον αντίκτυπο της αμερικανικής απόφασης και την ανάγκη να την αντιπαλέψουν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού στις εισόδους των πόλεων, όπου σύμφωνα με μάρτυρες και ΜΜΕ σημειώθηκαν συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός είχε ενισχύσει από προχθές τις δυνάμεις του στη Δυτική Όχθη εν όψει των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στη βόρεια είσοδο της Ραμάλα και της Αλ – Μπιρέ, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να επιτίθενται στο πλήθος με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ. Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, ένα Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στη Ραμάλα, ενώ αρκετοί είχαν αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης βόρεια της Χεβρώνας δυο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν ελαφρά από σφαίρες καουτσούκ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος σε έκτακτη σύνοδο που έγινε στο Κάιρο, καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αποτελεί απειλή για τις «ειρηνευτικές προσπάθειες» και «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας