Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Σομαλία

953
αμνηστία

Τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στη Σομαλία, ο αριθμός των οποίων έχει «αυξηθεί σημαντικά» τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν σκοτώσει πολλούς αμάχους πέραν των ισλαμιστών μαχητών της οργάνωσης Σεμπάμπ που αποτελούσαν τον στόχο τους και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «εγκλήματα πολέμου».

Αυτό υπογραμμίζει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα, σήμερα Τετάρτη, η Διεθνής Αμνηστία, κατά τους υπολογισμούς της οποίας έχουν γίνει πάνω από 100 βομβαρδισμοί από τον Απρίλιο του 2017, είτε από τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είτε από μαχητικά αεροσκάφη, δηλαδή περισσότερα από ό,τι στη Λιβύη και την Υεμένη μαζί.

Οι επιθέσεις αυτές «μοιάζουν να αποτελούσαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και ορισμένες μπορεί να αποτελούσαν εγκλήματα πολέμου», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, στην έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ο μυστικός πόλεμος των ΗΠΑ στη Σομαλία» («The Hidden US War in Somalia»), η οποία βασίζεται σε περίπου 150 συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες, οικείους αμάχων που έχασαν τη ζωή τους και ειδικούς σε ζητήματα ασφαλείας.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν επαληθεύτηκαν με την εξέταση δορυφορικών εικόνων, φωτογραφιών των κρατήρων που άνοιξαν οι εκρήξεις, καθώς και θραυσμάτων των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν και ανακτήθηκαν στις τοποθεσίες των πληγμάτων.

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Σομαλία έχουν ως στόχο μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον της Σεμπάμπ που διεξάγουν οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής σομαλικής κυβέρνησης και της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (AMISOM), που αναπτύχθηκε σε αυτή τη χώρα στο Κέρας της Αφρικής το 2007.

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Σομαλία κλιμακώθηκαν από τον Απρίλιο του 2017 και μετά, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το νότιο τμήμα της «ζώνη όπου διεξάγονται εχθροπραξίες ενεργά», θυμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Οι ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, από όπου εφορμούν και διεξάγουν επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου και επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον κυβερνητικών, στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Πέντε από αυτά τα πλήγματα εξετάστηκαν πιο λεπτομερώς από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κάνει λόγο για τους θανάτους τουλάχιστον 14 αμάχων σε αυτά.

«Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν, όπως αποκαλύψαμε, μόνο σε αυτή τη φούχτα πληγμάτων υποδεικνύει ότι το πέπλο μυστικότητας που περιβάλλει τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο στη Σομαλία έχει σκοπό την ατιμωρησία», υπογράμμισε ο Μπράιαν Κάστνερ, ειδικός για στρατιωτικά ζητήματα στη Διεθνή Αμνηστία.

«Τα συμπεράσματά μας είναι διαμετρικά αντίθετα με την αμερικανική επωδό ότι δεν υπάρχει κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων (στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς) στη Σομαλία», πρόσθεσε.

Όπως εξηγεί η Διεθνής Αμνηστία, τα συμπεράσματά της κοινοποιήθηκαν στο μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM), το οποίο αντέτεινε ότι δεν έχει σκοτωθεί κανένας άμαχος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας