Δημήτρης Λιάτσος: Ντοκουμέντο για τις Δυτικές υποσχέσεις για μη διεύρυνση ΝΑΤΟ

1343
Ντοκουμέντο για τις Δυτικές υποσχέσεις

Το γερμανικό περιοδικό, Der Spiegel, δημοσιεύει αποκαλυπτικό ντοκουμέντο που «ενισχύει τις θέσεις της Ρωσίας αναφορικά με τις υποσχέσεις μη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ»!

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βοστώνης, Τζόσουα Σίφρινσον, ανέσυρε αποκαλυπτικό ντοκουμέντο από το Εθνικό Αρχείο της Μεγάλης Βρετανίας! Ως πρόσφατα και επί 30ετία το ντοκουμέντο αυτό ήταν στην κατηγορία των «απόρρητων»! Πρόκειται για το «Πρωτόκολλο Σύσκεψης» των πολιτικών Διευθυντών των ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, στη Βόννη, στις 6/3/1991!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανού καθηγητή που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό, Der Spiegel, το θέμα ήταν η ασφάλεια των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Από τα αναφερόμενα στο εν λόγω ντοκουμέντο συνάγεται ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως είναι απαράδεκτη η είσοδος της Πολωνίας και των άλλων χωρών του ως τότε σοσιαλιστικού μπλοκ, στο ΝΑΤΟ!

Ο Γερμανός αντιπρόσωπος, Γιούργκεν Χρόμποστ, εξηγεί πως στη συνάντηση αυτή, «όλοι ξεκαθάρισαν πως το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί πέραν του Ελβα,( στη συνέχεια διορθωτικά γίνεται λόγος για τον ποταμό Οντερ). Έτσι, δε μπορούμε να προτείνουμε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Πολωνία και οι άλλες χώρες…»! Η τοποθέτηση αυτή εξέφραζε τη θέση που είχαν ο τότε καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ και ο ΥΠΕΞ, Χανς Ντίντριχ Γκένσερ!

Αλλά και ο αμερικανός εκπρόσωπος, Ράιμοντ Ζέιτς, αναφέρει: «δώσαμε στην ΕΣΣΔ να καταλάβει ότι δεν θα αποκομίσουμε οφέλη μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ανατολική Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΥΤΕ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ!

Ο ρόλος της Πολωνίας του… Βαλέσα!

Τέλη του 1990 αρχές 1991, όταν το «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» βρισκόταν στα τελευταία του, πριν απ´όλα η κυβέρνηση της Πολωνίας υπό τον Λεχ Βαλέσα και το συνδικάτο «Αλληλεγγύη», και αφού ήδη είχε συμφωνηθεί η επανένωση των δυο γερμανικών ν κρατών, (στη Ρωσία η δεσπόζουσα άποψη είναι ότι το δίδυμο Γκορμπατσόφ-Σεβαρτνάτζε ξεπούλησε τη Λαοκρατική Γερμανία), η πολωνική ηγεσία έστελνε μηνύματα εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ! ( Τόσο μεγάλος ήταν ο… πόθος τους για ανεξαρτησία!).

Έτσι, το Μάρτιο 1991, έγινε η προαναφερόμενη σύσκεψη και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Αντιδράσεις της Μόσχας: Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Στο πνεύμα της ως άνω εικόνας που δίνουν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη της Βόννης το Μάρτιο 1991, η Ρωσία το 1997, υπέγραψε την ιδρυτική «Πράξη Αρχών Ρωσίας-ΝΑΤΟ», και τη δημιουργία ειδικού Συμβουλίου των δυο πλευρών για συνεργασία και διευθέτηση των όποιων αντιθέσεων. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό: μέσα σε μια εικοσαετία, το ΝΑΤΟ διευρύνθηκε με 14 καινούργια μέλη, ουσιαστικά όλες τις χώρες του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ, ακόμα και πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες…

Το Δεκέμβριο 2021, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν κάθετος: Όταν τους λέμε ότι με τη διεύρυνση υποσκάπτουν την εθνική μας ασφάλεια, οι δυτικοί εταίροι μας λένε. Που είναι γραμμένη η μη διεύρυνση; Μας μιλάνε για την πολιτική των «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ. Εμείς επιμέναμε στις ανησυχίες μας. Ρωτάω, που είναι γραμμένη, σε ποιο καταστατικό ντοκουμέντο του ΝΑΤΟ αυτή η διαβόητη πολιτική «ανοικτών θυρών»; Πουθενά… Μας εξαπάτησαν, μας κορόιδεψαν με ξεδιάντροπο τρόπο, αναφώνησε ο Πούτιν!

Γιατί τώρα το ντοκουμέντο «βόμβα»;

Μετά την τοποθέτηση Πούτιν ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Ιενς Στόλτενμπεργκ, με συνέντευξη του στο ίδιο γερμανικό εκδοτικό που βγήκε τώρα το έγγραφο που ανέσυρε ο αμερικανός καθηγητής, Σίφρινσον, στο Spiegel, απαντούσε στον Πούτιν λέγοντας ότι «τέτοια υπόσχεση δεν δόθηκε ποτέ, είναι ανακριβές…»!

Όπως αναφέρει ο Spiegel, η ύπαρξη του τωρινού ντοκουμέντου από το βρετανικό εθνικό αρχείο, «μας αναγκάζει να αμφιβάλουμε για τις αναφορές Στόλτενμπεργκ και όσων πιστοποιούν ότι δεν δόθηκε καμμία υπόσχεση στη Μόσχα»!

Το ντοκουμέντο που έρχεται στη δημοσιότητα, εκτιμά το γερμανικό εκδοτικό, ενισχύει τις θέσεις των αρχών της Ρωσίας όσον αφορά τη επιμονή στη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ!

Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι η αποκάλυψη του ντοκουμέντου έρχεται πάνω στην έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το μεγαλύτερο φόρουμ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια τις τελευταίες δεκαετίες. Θυμίζουμε ότι το 2007, σε αυτή ακριβώς τη Διάσκεψη κλήθηκε και μίλησε ο Πούτιν. Στην ομιλία του ανάδειχνε τα συμφέροντα της χώρας του και την ανάγκη μιας συλλογικής προσέγγισης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Τότε δεν εισακούστηκε. Τώρα η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας γενικευμένης σύρραξης. Ορισμένες ευρωπαϊκές κρατικές και μη δομές με δυνατότητα αυτόνομης ανάλυσης της κατάστασης, θεωρούν ότι κάποιοι επιθυμούν να παρασύρουν τη Ρωσία και να πολεμήσουν μαζί της στο ευρωπαϊκό θέατρο, όμως με ξένα χέρια! «Χρήσιμοι ηλίθιοι» βρίσκονται. Στην Ουκρανία, την Πολωνία, τη Βαλτική κ.α. Επ´ αυτού η Αθήνα έχει θέση;

(Ο Δημήτρης Λιάτσος είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας, διεθνολόγος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας