Δεν τα λογάριασαν καλά οι χρυσαυγίτες

1630
διαστροφές
Μετά τα όσα αποκαλύφτηκαν στη δίκη δεν μπορούν έτσι “απλά”, όπως σχεδίαζαν, να γυρίσουν στις τρύπες τους. Ούτε είναι εύκολο να την πληρώσουν μόνο οι “κατώτεροι” και να την σκαπουλάρουν οι αρχηγοί της συμμορίας.
Όταν πριν από δύο χρόνια άρχιζε η δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας που παριστάνει το πολιτικό κόμμα, ορισμένα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής θεωρούσαν ότι ο φόβος είναι όπλο τους. Ότι οι μάρτυρες θα πτοηθούν και δεν θα καταθέσουν, ότι θα γνωρίζουν αλλά δεν θα μιλήσουν, ότι όλα θα κρυφτούν στην ομίχλη, όπως οι εγκληματικές τους δραστηριότητες στο σκοτάδι της νύχτας.
Δεν τα υπολόγισαν καλά. Παρά τις κάθε είδους κραυγές και πιέσεις, οι μάρτυρες δεν πτοήθηκαν και όσα κατέθεσαν ξεκαθάρισαν σαφώς το πλαίσιο της ρατσιστικής, εγκληματικής συμμορίτικης δράσης. Όπως χαρακτηριστικά το περιέγραψε χτες, στη συνέντευξη Τύπου των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, ο Άγγελος Βρεττός, “έχει καταδειχθεί η εγκληματική-ναζιστική οργάνωση, που ως πολιτικό κόμμα συμμετέχει στο Κοινοβούλιο με διαρκή δράση, με οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν και εκτελούν τα τάγματα εφόδου. Έχει αποδειχθεί ο ρατσιστικός χαρακτήρας της και οι διασυνδέσεις της με τον επιχειρηματικό κόσμο”.
Αυτή ακριβώς η διασαφήνιση του πλαισίου, η αποκάλυψη των διασυνδέσεων των μελών των ταγμάτων εφόδου με τους πυρηνάρχες και των πυρηναρχών με τις κορυφές της συμμορίτικης αλυσίδας, η κατάδειξη των φυσικών αλλά και των ηθικών αυτουργών, είναι που μετέφερε τον φόβο στις γραμμές της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δεν μπορούν πλέον να επιστρέψουν απλώς στις τρύπες τους.
Η συνειδητοποίηση ότι το κουβάρι μπορεί να ξεδιπλωθεί και οι ευθύνες να καταμεριστούν και να καταλογιστούν, ήταν που έκανε τον επικεφαλής του μορφώματος Ν. Μιχαλολιάκο να αναλάβει κυνικά την “πολιτική ευθύνη” για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ομολογημένος στόχος του να κλείσει με αυτήν την “ανάληψη ευθύνης” η υπόθεση, καθώς -σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρχηγός της συμμορίας- “ποινική ευθύνη, δεν υπάρχει, γιατί, τότε, γιατί δεν υπήρχε ποινική ευθύνη για τη δολοφονία Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη”. Όπως είχε μάλιστα συμπληρώσει, “κατηγορούν ένα ολόκληρο κόμμα γιατί ένας οπαδός του προέβη σε μία καταδικαστέα πράξη”.
Βέβαια,η κυνική αυτή παραδοχή του… φύρερ υποδηλώνει σαφέστατα κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουμε: ότι στις δολοφονίες Λαμπράκη και Τεμπονέρα εκτός αυτών που με τον όποιο τρόπο τιμωρήθηκαν, υπήρχαν και άλλοι υπεύθυνοι που κρύφτηκαν στις σκοτεινές στοές του παρακράτους και των παρακομματικών μηχανισμών της δεξιάς.
Επιβεβαιώνοντας την ενοχή των… άλλων, που δεν κάθισαν στο σκαμνί ή δεν καταδικάστηκαν τότε, ο Μιχαλολιάκος προσπαθούσε και προσπαθεί να κλείσει συμφωνία και για την πάρτη του: να τιμωρηθεί αυτός ο “ένας οπαδός” και να την σκαπουλάρουν τα στελέχη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Και πρέπει να μας προβληματίζει η επισήμανση ενός άλλου συνήγορου Πολιτικής Αγωγής, του Κώστα Παπαδάκη, ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, ο Μιχαλολιάκος ‘δεν έχει κληθεί από το δικαστήριο να δώσει εξηγήσεις για αυτήν την υπόθεση” που άνοιξε με την “μισή” ανάληψη ευθύνης για την δολοφονία του Φύσσα.
Όπως πρέπει να μας προβληματίζει και η περίεργη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή που δεν ορίζει -όπως έχει δικαίωμα- ως μόνο τόπο διεξαγωγής της δίκης το Εφετείο της Αθήνας, επιτρέποντας να διεξάγεται η δίκη στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, “κάτι που σημαίνει έλλειψη δημοσιότητας”. Είναι λοιπόν καιρός να αλλάξει ρότα ο υπουργός, βοηθώντας στην ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης σε όλες της τις διαστάσεις;
Γιατί η Δημοκρατία θα νικήσει, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες να κάνουν αυτά που οφείλουν.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος
*Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας