Δεδηλωμένη με επικαρπία. Κοινοβουλευτική ομάδα με ψιλή κυριότητα. Μια κωμικοτραγική ιστορία πολιτικής φαντασίας

θεοδωρόπουλος

Ο  κυβερνητικός  θίασος  του  Πάνου και  του Αλέξη  μας  χαρίζει  αξέχαστες  στιγμές  ακόμη  και  κατά  μουσικοχορευτική  διάλυσή  του. Στιγμές  που  θα  ήταν  σταθμοί  ατελείωτου  γέλωτος,  αν  επρόκειτο  για   θεατρικές  επιθεωρήσεις  τύπου βαριετέ και όχι  για κυβέρνηση που διαχειρίζεται  τις  τύχες του τόπου.

Ήξερα ότι ο  Αλέξης  ήθελε  από την  αρχή να  είναι  στην  Κυβέρνηση όσο  να  περάσει  η Συμφωνία  των  Πρεσπών  και, αν  είναι  δυνατό , να  τακτοποιήσει  και  τα  ζητηματάκια  που  υπάρχουν  με  την Αλβανία. Έχει βλέπεις  υπογράψει το παιδί  εκείνες τις συναλλαγματικές στη  Γερμανία  και  στην Ε.Ε , που  έχει  βάλει  στο «πλαφόν», είναι  και  οι  μεταχρονολογημένες  επιταγές  που  έχει  υπογράψει  στο  ΝΑΤΟ  και  στους Αμερικάνους. Τι να κάνει ;

Από  την  άλλη, γνώριζα ότι  ο Πάνος  καταλαβαίνει  ότι  αν  ψηφίσει  τη  συμφωνία  των  Πρεσπών,  δε  θα  βρει  ούτε  την  ψήφο του  στην  κάλπη. Επίσης, φαίνεται  ότι  οι ψηφοφόροι  του ξυπνήσαν  και τα μπερδεμένα « δεν ψηφίζω  τη συμφωνία , αλλά  στηρίζω  την κυβέρνηση» δεν  περνάνε.

Έπρεπε, λοιπόν να βρουν τα συνεταιράκια  μια λύση. Ο  ένας  να  κρατήσει  την  κυβέρνηση. Έπρεπε λοιπόν  να  φτιάξει  μια  φιλική  αποστασία, προκειμένου  να  κρατήσει  την  κυβέρνησή  του. Ο άλλος  τώρα  θα  έφευγε  από υπουργός. Κάτι έπρεπε να κάνει. Δεν μπορούσε  να μείνει χωρίς  κοινοβουλευτική ομάδα. Από υπουργός τώρα ο Πάνος  ο ατελείωτος,  βουλευτάκος ; Δε γίνεται  χωρίς φρουρές, μετακλητούς , γραφεία ; Πώς θα γίνει ; Είπαμε  να εξυπηρετήσουμε,  να  μην καταστραφούμε  κι όλας !

Ο άλλος ο  γιατρός , ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, φώναζε να τελειώνει  η ιστορία  και βγήκε  στα  κάγκελα  νωρίς. Είχε, βέβαια και ένα δίκιο, δε ζει  σου λέει ο μπαμπάς , ποιον  εμπειρογνώμονα  θα βρούνε  να  ρωτήσουνε  πως γίνονται  οι  νοικοκυρεμένες  αποστασίες ;  Όπως  και να το πεις  είχε  σιγουράκι.

Δεν καταλάβαινα  πως  εξελίχτηκαν  τα πράγματα. Πήρα λοιπόν στο τηλέφωνο ένα  πελάτη  μου, ο οποίος  είναι  γνωστός  ρέκτης  των  τυχερών παιγνίων, από Χρηματιστήριο μέχρι ιππόδρομο και ζάρι, και  μου  εξήγησε  πως στήθηκε η κομπίνα.

Που λέτε   Αλέξης  και ο Πάνος  θέλανε  από  τη  μια  να  του  τα  φάνε του γιατρού, από την άλλη  να  έχουν και την  κυβέρνηση ολόκληρη  και τους ΑΝΕΛ  χορτάτους . Και  το  πρόβλημα  ήτο  πολύ  δύσκολο. Το  μελετούσε  η Χρυσοβελώνη παρέα με το Τζαννακόπουλο  και  λύση  δε βρίσκανε. Ξεκινήσανε  το πρωί  με  καφέ και μπρέκφαστ,  λύση  δε βρίσκανε. Ήρθαν τα  ούζα  το μεσημέρι  και πάλι μηδέν. Πήρε  τηλέφωνο  ο Πάνος  σου  λέει θέλω  λύση  τώρα  και  έριχνε  καντήλια. Πέρασε  το γεύμα , πήρε τηλέφωνο ο Αλέξης  φώναζε σου λέει , άλλο πράγμα. Το  απόγευμα  με  τον καφέ, ρωτήσανε  ειδικούς, δυο φοροτεχνικούς, μία καφετζού, τη θεία τη Βαλσαμούλα  που  ξεματιάζει, ένα μέντιουμ από τα βάθη της Ανατολής , αλλά  και  πάλι  λύση  δε βρισκότανε. Κατά  το  βραδάκι  παίρνει  το Αλέξη  τηλέφωνο η Μέρκελ, για  να  τον  ρωτήσει τι γίνεται , γιατί με τους Αμερικάνους έχουν  υπογράψει  συμβόλαια  για  τη FYROM   και πρέπει  να  προλάβουν  τη σαιζόν, γιατί  έχουν  και μετόχους  που  τους πρήζουν.

Λυπάμαι   κυρία Αγγελική , της  λέει  ο Αλέξης , δεν  έχω  λύση  ακόμη. Γιατί  ρε  παιδί μου  και  σε  είχα  για  έξυπνο  που  είναι  το πρόβλημα ; Μα  εσύ  καλό μου  με  το  φίλο σου  μόνο  για  τρενάκια  είσαστε  μου  φαίνεται! Παίρνω  το  αεροπλάνο  και  έρχομαι να σου  πω  πως  γίνεται  η  μπίζνα  η σωστή. Αλλά  και  εσύ  δεν  θα  μου  μοστράρεις  τίποτα  τρακατρούκες για πολεμικές  αποζημιώσεις , να  με  κυνηγάνε στη Γερμανία. Για  τους  χαζούς  τα λέω  κυρά μου , άρχισε οΑλέξης. Σκασμός ούτε κουβέντα , το ξέκοψε η  Μέρκελ, πήρε  το αεροσκάφος , και τσουπ στην Ελλάδα.

Ήρθε η Μερκελ, ο μόνος  που  διαμαρτυρήθηκε  ήταν  ο Λαφαζάνης  με  την παρέα  του  και  τις  μαζέψαμε, όλοι οι άλλοι κιχ.

Με  το που φύγανε  οι δημοσιογράφοι , τον πιάνει  τον  Τσίπρα, η ξινή,  ρε  κουτεντέ  έτσι  σου  είπα να κάνεις  δουλειές;  Μα… Μα και μαύρη να’ναι η ώρα που σε έφερε στη ζωή μου κνώδαλο ! Ρε κορόιδο , έιπαμε να βγάλεις το σακκάκι , να  ανασκουμπωθείς  και να στρωθούμε στη δουλειά μολις έρθω, αλλά έπρεπε να τσακιστείς να πα να βγάλεις το σακκάκι όσο ήταν παρόντες οι ρεπόρτερς ; Που αν δε δαγκωνόμουνα …. Καλά δεν θα το επαναλάβω. Αλλά  τι να κάμω αφεντικό , ξεφύσηξε ο Αλέξης,  Πιέζομαι.

Ρε  κορόιδο , του λέει η Μέρκελ , πόσους  έχεις . Μετράει  με  τα  δάχτυλα ο Αλέξης , εκατόν σαράντα πέντε , είπε , και χτύπησε  το κουδούνι και  του έφερε  ο θαλαμηπόλος του Μαξίμου παναντόλ, γιατί  όταν λέει τριψήφιο νούμερο σωστά  πάντα τον πιάνει πονοκέφαλος. Άσε το κουτί, λέει η Μέρκελ του θαλαμηπόλου που έστεκε με το ασημένιο δισκάκι,  και  φέρε  και  δύο διπλά ουίσκι  να βρίσκουνται, διότι  θα  χρειαστούνε.

Πόσους  θέλεις ρε επιστήμονα; Ρωτάει η Αγγέλα. Εκατόν πενήντα ένα, – τριψήφιο νούμερο και πάλι  μονομιάς , ξαναζαλίστηκε , δεύτερα παναντόλ, με  το πρώτο διπλό ουίσκι  για να κατεβούνε.

Θέλουμε έξι , λέει η  Μέρκελ.  Ποιους έχει από  τον  μαγαζί  του  Πάνου στην Κυβέρνηση; Να, λέει ο μικρός,  την  Κουντουρά , ένανε .. πως τον λένε… – κόμπιασε και πήρε το Τζαννακόπουλο στο εσωτερικό –  Κόκκαλης λέει ο Δημήτρης, ο Κόκκαλης , λέει  στη  Μέρκελ ο Αλέξής .

Λίγοι είναι , συλλογίζεται φωναχτά η Μέρκελ. Μια στιγμή , μαντάμ, έχω  μια Παπακώστα  που  ήταν  με  τη  Νέα  Δημοκρατία, αλλά τους άφησε και θα με  ψηφίσει γιατί την έκανα πρωθυπουργό να δέρνει τους αριστερούς και  ο Δανέλλης  του Σταύρου, για λόγους λέει αρχής. Η  Μέρκελ εκεί σταροκοπήθηκε, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετοί, σκέφτηκε μεγαλόφωνα. Μια στιγμή  μαντάμ,  της λέει  ο Αλέξης. Μέχρι  εδώ  το ξέρουμε  το  έργο, το φκιάναμε  και  μόνοι μας.

Που είναι  το  πρόβλημα ρε μεγάλε  ; Άρχισε να ζοχαδιάζεται η ξινή , διότι πίστευε ότι ο πιτσιρής τη δουλεύει.

Το πρόβλημα είναι μαντάμ  ότι  θα με ψηφίσουνε και ο Παπαχριστόπουλος  με τον Ζουράρι.  Πρόβλημα είναι αυτό ; Ναι γιατί ο Πάνος  θα  διαγράψει  όποιον με ψηφίσει, όπως  του είπατε , αλλά  μένει με  τρεις και  δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα.

Ε καλά ρε παίχτη, αν  παραιτηθεί  ο  Παπαχριστόπουλος , αφού σε ψηφίσει ; Μετά, αφεντικό,  γίνεται  βουλευτής ο Υπουργός  μου  ο Κουίκ. Ο Τέρης ; ρώτησε η Μέρκελ ; Ναι, μωρέ  και  αυτόν ούτε  του  Καμμένου δεν μπορώ να τον φορτώσω, άσε  που μόλις γίνει βουλευτής  θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο να πάει με το Ζάεφ στα Σκόπια για να  με ευχαριστήσει. Όντως, σκέφτηκε η Αγγέλα , αυτό είναι δύσκολο πρόβλημα.

Για  πάρε  τον  άλλο, διέταξε η ξινή.  Πήρανε τον  Πάνο. Δεν απαντούσε- ήταν  στο Φρουζάκη  και έραβε  στολή  αντιναυάρχου – ξέρετε αυτή με τη ρεδιγκότα ως το γόνατο-  συρ μεζίρ. Παίρνουνε τη γραμματικιά  του, ρίχνει κάτι  καντήλια  στα γερμανικά η Μέρκελ. Δεν περνάνε δέκα πέντε δεύτερα , παίρνει πίσω  ο Πάνος σα βρεμένη  γάτα , δε σας τα λέει  καλά  ο Αλέξης μαντάμ , με  το  Ζουράρι  τα  έχω βρει. Θα  κρατήσω την  ψιλή κυριότητα  και  θα  δώσω  στον  Αλέξη  την  επικαρπία. Εκεί  ήπιε  το διπλό ουίσκι  η  Μέρκελ Και ζήτησε  τα δεύτερα. Δηλαδή;  Άκου αφεντικό, το Ζουράρι δεν μπορώ να τον διαγράψω γιατί είναι από άλλο κόμμα  την  Πυρίκαυστο Ελλάδα , εκεί πήρε και  η Μέρκελ Παναντόλ, και συνεργάζεται μαζί μου. Επομένως, κρατάω την ψιλή κυριότητα  του Ζουράρι  στην κοινοβουλευτική μου ομάδα, έχει ο Τσίπρας την επικαρπία και του ψηφίζει την κυβέρνηση, αλλά  και  πάλι  μου λείπει  ένας.

Και με ποια δικαιολογία, αν επιτρέπεται, τον ψηφίζει ο Ζουράρις ; ρώτησε η Μέρκελ. Για  να  είναι αντιπρόεδρας και γιατί δεν μπορεί να ρίξει λέει τον Αλέξη που είναι Αριστερός, απαντά ευφραδέστατος  ο Πάνος , δεύτερο  διπλό  ουσίκι η Μέρκελ, που άρχισε να νιώθει  το  κεφάλι της να μουδιάζει  ευχάριστα. Αλλά και  πάλι μου λείπει  ένας! Θα παραιτηθεί  ο Παπαχριστόπουλος , για να αναλάβει γραφείο στο μαγαζί του Αλέξη και  θα  μου έρθει ο Τέρης. Μήπως να κρατούσατε τον κύριο Κουίκ. Αυτόν μαντάμ, άμα τον θέλεις να σου τον τυλίξω να τον πάρεις  στο Βερολίνο. Και  κλείνει  το τηλέφωνο, ο Πάνος , γιατί  τον τσίμπησε η καρφίτσα, όπως πόνταρε  τη  στολή ο ράφτης.

Τώρα τον Πάνο δεν θέλανε να τον αδικήσουνε, διότι  όσο να πεις  πέρα από το ότι όλα τα χατίρια  τους τα έκανε τέσσερα  χρόνια, είναι  και κουσκουσιάρης και άμα πάρει τις ρούγες και τους ψέλνει δεν τους ξεπλένει ούτε ο ποταμός Σπρεε που διαβρέχει  το Βερολίνο.

Βρες  του Πάνου , τώρα  μια  μεταγραφή! Λέει , η Μέρκελ. Μα  πως  θα  γίνει; Έχουν κλέισει τα  καταστήματα; Αν έχουν κλείσει τα καταστήματα, θα βάλεις το Συμβούλιο της Επικρατείας να τα ανοίξει ! Δεν έχεις κανένα να μιλήσει  σε κανένα κολλητό  του ; Ανοίγει  το καρνέ ο Αλέξης, με ποιον να μιλήσει ; Τους μισούς τους έχει ρίξει , στους άλλους  μισούς  χρωστάει  δανεικά και αγύριστα  και  έχουνε  πάει με το Μητσοτάκη. Τέλος, πάντων κάνει μια κρούση βόρεια. Κοίτα  του λένε, έχουμε  ένα Φωκά  που  παίζει σούτινγκ γκαρντ στου Λεβέντη, να τον δώσουμε  του Καμμένου; Πάει ; ρωτάει ο Τσίπρας ; Έχουμε ρε φίλε  τα loyalties  τι σε νοιάζει ;

Ο Πάνος  θα  τον θέλει ; ρωτάει  η Μέρκελ. Άσε  με  καρδιά  μου , ή  το Φωκά, θα πάρει   θα  έρχεται  στη Βουλή με το μετρό, δηλώνει με πυγμή ο Αλέξης . Ο Λεβέντης δεν θα φωνάζει ; ρωτάει η Μέρκελ. Καλά αυτός μόνο φωνάζει. Καφέ παραγγέλνει στο κυλικείο της Βουλής και τον ακούνε στη Νέα Σμύρνη,  δεν του δίνουν πλέον σημασία.

ΟΚ  κλείσαμε, λέει η Μέρκελ. Και  νοικοκυρεμένα  τα πράγματα. Κουνάει  το κεφάλι ο Αλέξης. Ε , που σου το λέω  κακομοίρη μου , γιατί  μαύτο φίδι που σε έφαγε! Άντε  έχω  να  πάω και  στου Μητσοτάκη  που  ράβει κοστούμια για πρωθυπουργός! Και τι θα του πείτε ; Ότι βιάζεται  χρυσό μου ! Πρωθυπουργός θα γίνει στην  ώρα  του, και μετά όταν  τον  ρίξεις  στις  προεδρικές  εκλογές , θα κάνετε όλοι μαζί μια  κυβερνησάρα μεγάλου συνασπισμού μπαιν μιξ σαν τη δικιά μου, με σοσιαλδημοκράτες, δεξιούς, αριστερούς- λέμε τώρα – προλαβαίνοντας το μειδίαμα του Αλέξη-   και  θα  κυβερνάτε  έξη μήνες ο ένας και έξη μήνες ο άλλος.

Ξαλάφρωσε ο Αλέξης, διότι  με την άδεια της διευθύνσεως θα  έτρωγε το Μητσοτάκη, που θα έμενε και πάλι κάγκελο, και έδωσε εντολή να του γράψουν ένα βαθυστόχαστο λόγο, ανακουφισμένος πια, αφού για ακόμη μια φορά θα έπαιζε με σημαδεμένη τράπουλα.

Έτριβε  τα  χέρια  του Αλέξης! Έβαλε τον Τζαννακόπουλο  να  τηλεφωνήσει  του Καμμένου  να  έρθει  την Κυριακή στο Μαξίμου, για  να  πιούνε  καφέ και να μαλώσουνε σα φίλοι . Ήρθε  η Κυριακή , ίδρωσε ο Αλέξης, λίγο να του τα εξηγήσει, συμφώνησε και ο Καμμένος  να  αφήσει  τις  στολές  που  έχει ράψει δωρεά στο στράτευμα  να τις  κάνουνε  οι φαντάροι  αντίσκηνα, και  μετά  πήραν μαζί  τηλέφωνο το Βούτση να ξεκινήσουν  οι διαδικασίες που αυτή τη στιγμή, λόγω αηδίας, δεν παρακολουθείτε  στην τηλεόραση.

Αυτά  και  ο Ελληνικός Λαός να  κάνει  το λογαριασμό  του. Αλλιώς, πάντα η πολιτικοί  στην Ελλάδα  θα  είναι ένα  παιχνίδι όπου ψηφίζει  ο Λαός μας και κερδίζουν οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι.

Περαστικά !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας