Δολοφονία Τοπαλούδη: Ισόβια και κάθειρξη 15 ετών στους δύο κατηγορουμένους

935
δίκη

Ισόβια και δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη, επέβαλε ομόφωνα το Δικαστήριο στους δράστες της στυγερής δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

Την ίδια ποινή είχε προτείνει λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας της δίκης, Αριστοτελία Δόγκα, η οποία μετά την απόρριψη όλων των αιτημάτων για αναγνώριση ελαφρυντικών από το δικαστήριο, είχε εισηγηθεί την επιβολή των βαρύτερων ποινών που προβλέπει ο νόμος.

Η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τους πολίτες που παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης και οπωσδήποτε από τους τραγικούς γονείς της 21χρονης φοιτήτριας.

Κατά περίπτωση οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αιτηθεί τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την  πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Όταν η εισαγγελέας ολοκλήρωσε την αγόρευσή της, νωρίτερα, κάποιοι από το ακροατήριο την χειροκρότησαν, με την πρόεδρο να τους ζητεί να μην το ξανακάνουν, διότι «δεν χειροκροτούμε στο δικαστήριο». Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι οι δύο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπάλούδη. «Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» κατέληξε στην αγόρευση της η εισαγγελέας, η οποία μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας, όπως είπε, βοούν. «Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε: «Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

«Καμία άλλη δολοφονημένη ποτέ, μη ξεχαστεί τι κάνανε στην Ελένη». Αυτό το σύνθημα που φώναζαν επί ώρα έξω από το Εφετείο της Αθήνας, άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη της αδικοχαμένης φοιτήτριας. Σε λυγμούς ξέσπασε η μητέρα του θύματος φωνάζοντας «τέρατα» στους δυο κατηγορούμενους.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει στην εισαγγελέα πρακτικά και αντίγραφα της απόφασης του προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ψευδής βεβαίωση ιδιώτη ψυχιάτρου στη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος στον 23χρονο καταδικασθέντα Ροδίτη. Ακόμη, για να διερευνηθεί τυχόν ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Η εισαγγελέας μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί των ποινών, είχε ζητήσει να διαβιβαστούν στην εισαγγελία αντίγραφα της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες συγγενών των δυο κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει να διερευνηθούν τυχόν  ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του 23χρονου Ροδίτη, όπως και της αδελφής του 21χρονου αλβανικής καταγωγής. Τέλος είχε ζητήσει να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης από τον ιδιώτη ψυχίατρο ο οποίος φέρεται να άλλαξε τη συνταγογράφηση φαρμάκων του Ροδίτη. Ως προς το σκέλος αυτό το δικαστήριο δέχθηκε την πρόταση της.

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή δια του Αλέξη Κούγια  δήλωσε ότι θα μηνύσει για ψευδή κατάθεση τον πατέρα και τη γιαγιά του Ροδίτη όπως και δυο μάρτυρες της υπόθεσης. Ακόμη, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και κατά δυο ψυχιάτρων για ψευδή βεβαίωση που γνωμάτευσαν για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου Ροδίτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας