Γ.Ραχιώτης: Αυθαίρετη, μετά από Ουκρανική εντολή, φυλάκιση του Ρώσου Εβγ. Καλίνιν

1344
φόρουμ

Για τη σύλληψη και φυλάκιση του Ρώσου πολίτη Εβγένι Καλίνιν, 52 ετών οικονομολόγου, ειδικευμένου σε ζητήματα ενέργειας, στελέχους της Ρωσικής εταιρείας πετρελαιαγωγών ΕΤΚ, κατοίκου Μόσχας.

Ο κ. Γεβγένι Καλίνιν συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στις 28.2.2019 εισερχόμενος στην Ελλάδα από τη Μόσχα για επαγγελματική συνάντηση. Είχε εισιτήριο επιστροφής για το ίδιο βράδυ.

Ως αιτιολογία για τη  σύλληψή του ειπώθηκε ότι η Ουκρανία είχε υποβάλει στις 14/2/2019 αίτημα στην ΙΝΤΕΡΠΟΛ για έκδοση εναντίον του «ερυθράς αγγελίας» [ διεθνούς εντάλματος σύλληψης]. Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ με email της αμέσως μετά τη σύλληψή του διευκρίνισε ότι  το αίτημα των Ουκρανικών αρχών  δεν έχει εγκριθεί από το Γενικό Γραμματέα της, φυσικά δεν έχει εκδοθεί «ερυθρά αγγελία»  και δεν επίκειται έκδοσή της.

Παρά την παραπάνω ενημέρωση της ΙΝΤΕΡΠΟΛ κρατήθηκε με εντολή της προϊσταμένης του τμήματος εκδόσεων της Εισαγγελίας Αθηνών  Εισαγγελέως Εφετών κας Μαλούχου και την επόμενη ημέρα το πρωί ο Αντεισαγγελέας Εφετών κος Ζημιανίτης διέταξε τη φυλάκισή του μέχρι να στείλει η Ουκρανία  αίτημα έκδοσης.  Και οι δύο Εισαγγελείς που επιλήφθηκαν , καίτοι είχαν διακριτική ευχέρεια να τον αφήσουν ελεύθερο, έστω και με κάποιους όρους, αφού δεν υπήρχε ούτε «ερυθρά αγγελία»  , ούτε αίτημα έκδοσης,  προτίμησαν να τον κρατήσουν αρχικά και στη συνέχεια να τον φυλακίσουν,  για 40 ημέρες -το ανώτατο  που επιτρέπεται.

Σύμφωνα με το αίτημα, διώκεται με την κατηγορία (  δεν έχει δικαστεί/καταδικαστεί )  σύστασης  εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη φοροδιαφυγή και την αποφυγή πληρωμής δασμών . Αλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση διώκονται και για πλαστογραφία . Ως χρόνος τέλεσης των «εγκλημάτων» αναφέρεται η περίοδος 2011-2013, δηλαδή  πριν το ακροδεξιό πραξικόπημα  του 2014 που  έφερε στην εξουσία το σημερινό Ουκρανικό καθεστώς.

Ως αιτιολογία για  την υποβολή του αιτήματος αναφέρεται ένταλμα  Ουκρανού δικαστή για προσωρινή του κράτηση επειδή δεν … εμφανίστηκε να εξετασθεί  στην  ανάκριση, που έγινε  το 2017 Βέβαια  τον κάλεσε ως κάτοικο …Κιέβου, καίτοι γνωρίζουν από τον τύπο και το διαδίκτυο ότι  μετά το πραξικόπημα, έφυγε από την Ουκρανία και  ζει και εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία στη Μόσχα . Ουδέποτε υπέβαλαν στις Ρωσικές αρχές αίτημα για εξέτασή του ή για άλλη δικαστική συνδρομή καίτοι υπάρχει σχετική σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών  .

Ως πραγματικό των «εγκλημάτων» για τα οποία τον διώκουν αναφέρουν ότι ως διευθυντής διυλιστηρίου στην Οδησσό από  το 2011-2013 μαζί με άλλους εισήγαγε αδασμολόγητα καύσιμα στην Ουκρανία με αποτέλεσμα η τελευταία να χάσει τους  σχετικούς δασμούς και φόρους.   Απλή ανάγνωση του σχετικού πληροφοριακού δελτίου είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος ότι  δεν του αποδίδει καμία  συγκεκριμένη πράξη. Πρόκειται περισσότερο για ένα σκανδαλοθηρικό- προπαγανδιστικό κείμενο του σημερινού ουκρανικού καθεστώτος.

Ο κ. Καλίνιν, πριν το πραξικόπημα, εργάσθηκε στην Ουκρανία για 10 περίπου χρόνια , αρχικά σαν αντιπρόεδρος της ΒΡ Ουκρανίας και στη συνέχεια σαν διευθυντής διυλιστηρίου στην Οδησσό. Δεν έχει συμμετάσχει σε καμία παράνομη πράξη, αντίθετα  εργάσθηκε στο πλαίσιο των γνώσεων και της εμπειρίας του για τον εκσυγχρονισμό  και τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών της χώρας.

Σε περίπτωση έκδοσης  του κ Καλίνιν , η ζωή του θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και μόνο λόγω της ιδιότητάς του ως Ρώσου πολίτη και περισσότερο επειδή εργάστηκε στη χώρα σε υψηλές θέσεις του ιδιωτικού τομέα επί των προηγούμενων δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων επειδή το σημερινό ουκρανικό καθεστώς έχει επιδοθεί σε διώξεις εναντίον  των εκατομμυρίων πολιτών του Ρωσικής καταγωγής  και πολύ περισσότερο κατά των Ρώσων πολιτών που εργάσθηκαν στη χώρα την περίοδο των δημοκρατικά εκλεγμένων προηγούμενων κυβερνήσεων, θεωρώντας τους συλλήβδην «εχθρούς» . Διεξάγει εδώ και πέντε χρόνια συστηματικό πόλεμο εναντίον των αυτονομημένων ρωσόφωνων  περιοχών  της χώρας , που έχει στοιχίσει περισσότερους από 10.000 νεκρούς . Στις σημερινές συνθήκες της Ουκρανίας όλες οι μειονότητές της αντιμετωπίζουν φυλετική και γλωσσική καταπίεση και οι φιλοναζιστικές ομάδες τρομοκρατούν τον πληθυσμό με πλήρη ανοχή αν όχι στήριξη του κράτους. Φυσικά δεν μπορεί να γίνει λόγος για δίκαιη  δίκη από δικαστήρια κράτους που βρίσκεται σε πολεμικό κλίμα με τη χώρα του εκζητούμενου και εφαρμόζει πογκρόμ κατά της εθνότητάς του.

 

Ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης έχει εξουσία ( Αρθρο 445 παρ. 2 εδ. Τελευταίο,  Κώδικα Ποινικής Δικονομίας)  να διατάξει ο ίδιος προσωπικά την άμεση απόλυση του κρατούμενου από τις φυλακές μέχρι να υποβληθεί και να κριθεί το αίτημα έκδοσης.  Πιστεύουμε ότι πρέπει να το κάνει άμεσα για να απεμπλέξει τη χώρα μας από μια κατάσταση που δεν τιμά ούτε είναι προς το συμφέρον της. Από την πλευρά μας θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που παρέχει το ελληνικό δίκαιο για την άμεση απόλυσή του από τις φυλακές.

Εργαζόμαστε ώστε από τα Ελληνικά δικαστήρια , αν τελικά υποβληθεί αίτημα έκδοσης από την Ουκρανία,  να απορριφθεί ώστε να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του κ. Καλίνιν στη ζωή, καθώς  και το κυριαρχικό δικαίωμα  της χώρας του , και κάθε χώρας ,να προστατεύει τους πολίτες της από άδικες καταδιώξεις .

 

Αθήνα 5 Μάρτη 2019.

Οι πληρεξούσιος δικηγόρος

Γιάννης Ραχιώτης

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας