Υποκριτική και σκόπιμη η στάση των επιτρόπων του Ελεγκτικού

1467
οτα

Τη στάση των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων, κατακρίνει με δήλωσή του στην aftodioikisi.gr ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος. Όπως τονίζει,  «η στάση τους μπορεί να χαρακτηριστεί υποκριτική και σκόπιμη», προσθέτοντας ότι «δημιουργούνται πολλά ερωτήματα από το κώλυμα που εγείρουν οι επίτροποι και το Ελ. Συν. για την υπέρβαση του 24μηνου εφόσον το ξεκαθαρίζει το Σύνταγμα, αλλά έχουμε και πολλές περιπτώσεις ΙΔΟΧ που συνεχίζουν πέρα του 24μηνου και για πολλά χρόνια να εργάζονται και να αμείβονται κανονικά όπως οι συνάδελφοι από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ (7-8 χρόνια) οι συμβασιούχοι στους παιδικούς σταθμούς (10 και πλέον χρόνια) κλπ, όπου οι επίτροποι και το Ελ. Συν. δεν έθεσαν θέμα 24μηνου και σωστά έπραξαν γιατί και εκεί οι συμβάσεις ορίζονται από ανάλογο νόμο».
Παράλληλα ο Β. Γκιτάκος ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση που όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, «συνεχίζει τα ήξεις αφήξεις, με τον Υπουργό Εσωτερικών από τη μια να ισχυρίζεται ότι γνωρίζουμε τους συμβασιούχους και 30.000 έχουν τις προϋποθέσεις να μονιμοποιηθούν και από την άλλη την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης να εξαγγέλλει ότι τώρα θα ξεκινήσει η χαρτογράφηση των συμβασιούχων.»
Αναλυτικά η δήλωση του αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι η εξής:
Υποκριτική και σκόπιμη μπορεί να χαρακτηριστεί η  στάση των επιτρόπων του Ελ. Συν. να μην εγκρίνουν τα εντάλματα των εργαζόμενων συμβασιούχων που με το αρ.16 του ν.4429/2016 παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους μέχρι το τέλος του 2017.
Κι αυτό το λέμε γιατί παρά του ότι νομοθετήθηκε πρόσφατα νέα ρύθμιση με το αρ.25 του ν. 4456/2017 «…οι δαπάνες των συμβάσεων που έχουν παραταθεί, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του  προηγούμενου εδαφίου, θεωρούνται σύννομες και για υπηρεσίες που θα παρασχεθούν μέχρι την 31η.12.2017 και μπορούν να πληρώνονται μέχρι την ημερομηνία αυτή…» φαίνεται να συνεχίζουν οι επίτροποι και το Ελ.Συν. να εμμένουν στην αρνητική στάση τους, και να μην εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής της μισθοδοσίας των εργαζομένων συμβασιούχων, θέτοντας κώλυμα αντισυνταγματικότητας και υπέρβασης 24μηνου.
Να θυμίσουμε ότι το αρ.103 του Συντάγματος ορίζει ξεκάθαρα ότι «Νόμος ορίζει τους όρους, και τη χρονική διάρκεια των σχέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά….» και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Ν.4429/2016 που ορίζει τους όρους και τον χρόνο των συμβάσεων που λήγουν 31/12/2017.
Δημιουργούνται όμως πολλά ερωτήματα από το κώλυμα που εγείρουν οι επίτροποι και το Ελ. Συν. για την υπέρβαση του 24μηνου εφόσον το ξεκαθαρίζει το Σύνταγμα όπως είπαμε, αλλά έχουμε και πολλές περιπτώσεις ΙΔΟΧ που συνεχίζουν πέρα του 24μηνου και για πολλά χρόνια να εργάζονται και να αμείβονται κανονικά όπως οι συνάδελφοι από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ (7-8 χρόνια) οι συμβασιούχοι στους παιδικούς σταθμούς (10 και πλέον χρόνια) κλπ, όπου οι επίτροποι και το Ελ. Συν. δεν έθεσαν θέμα 24μηνου και σωστά έπραξαν γιατί και εκεί οι συμβάσεις ορίζονται από ανάλογο νόμο.
Από την άλλη βέβαια έχουμε μία κυβέρνηση που συνεχίζει τα ήξεις αφήξεις, με τον Υπουργό Εσωτερικών από τη μια να ισχυρίζεται ότι γνωρίζουμε τους συμβασιούχους και 30.000 έχουν τις προϋποθέσεις να μονιμοποιηθούν και από την άλλη την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης να εξαγγέλλει ότι τώρα θα ξεκινήσει η χαρτογράφηση των συμβασιούχων.
Η μόνη λύση για όλους τους συνάδελφους – συμβασιούχους είναι η μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου γιατί αποδεδειγμένα  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά κυρίως εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας.
Η λύση αυτή δεν θα έρθει από μόνη της ούτε την αναθέτουμε σε κανέναν. Ο ενωτικός και μαζικός αγώνας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να απαιτήσει μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα και την κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής σχέσης εργασίας που έχει επινοήσει το κεφάλαιο και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις νέες και παλαιές.
*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας