Για χάρη του Ισραήλ πάγωσαν τα τουρκικά F-35 οι ΗΠΑ

1501
Ισραήλ
«Θέλουμε να είμαστε οι μόνοι με F-35 στην περιοχή»

Η εφημερίδα Times of Israel έρχεται να αναδείξει μία νέα πτυχή του θρίλερ με τα τουρκικά F-35.

Σύμφωνα με τους Times of Israel οι οποίοι επικαλούνται το Ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 12, Ισραηλινοί αξιωματούχοι άσκησαν πίεση στους κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ να απομακρύνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35 και να αναστείλουν την πώληση τους, για να διατηρήσουν την στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ στην περιοχή.

Βέβαια εκτός των αξιωματούχων σηαμαντικότερο ρόλο έπαιξε το Ισραηλινό λόμπι, το οποίο “λύνει και δένει” στις ΗΠΑ.

Εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας αναπτύχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγο της αγοράς από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο κοινό πρόγραμμα παραγωγής F-35 και σταμάτησε την παράδοση των αεροσκαφών στη χώρα, αφού η Άγκυρα έλαβε την πρώτη αποστολή S-400 παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας δεν είναι συμβατά με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

“Το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες πίεσε την Ουάσινγκτον να διώξει την Άγκυρα από το πρόγραμμα F-35, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε στην αγορά ενός ρωσικής κατασκευής πυραυλικής άμυνας το οποίο θα έδινε στην Τουρκία προηγμένες δυνατότητες στον αέρα”, ανέφεραν οι Times of Israel.

Φαίνεται πως στο Ισραήλ αλλά και στις ΗΠΑ θεωρούσαν πως αν η Τουρκία πάρει τα F-35, τότε σε συνδυασμό με την παρουσία του Ιράν στη Συρία η πίεση θα αυξηθεί αφόρητα.

Ένας ανώτερος αξιωματικός της ισραηλινής άμυνας, στις 27 Μαΐου, δήλωσε στο Haaretz ότι το Ισραήλ θα ήθελε να παραμείνει η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή με το F-35 προκειμένου να διατηρήσει το στρατιωτικό του πλεονέκτημα.

Το Ισραήλ είναι η δεύτερη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που απέκτησε το F-35 και μεταξύ των λίγων προνομιούχων που τους επετράπηκε να τροποποιήσουν το αεροσκάφος, γνωστό στο Ισραήλ ως Adir.

Το Ισραήλ έχει λάβει 14 custom-built Jet F-35I Adir και αναμένει να έχει 50 μέχρι το 2024

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας