Γερμανία: Αύξηση 20% των ξενοφοβικών και αντισημιτικών εγκλημάτων

1207
γερμανία

Κατά σχεδόν 20% αυξήθηκαν στη Γερμανία το 2018 οι εγκληματικές ενέργειες ξενοφοβικού και αντισημιτικού χαρακτήρ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, αποδίδοντας τη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων αυτής της φύσης σε οπαδούς της άκρας Δεξιάς.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, πέρυσι σημειώθηκαν 7.701 εγκληματικές ενέργειες ξενοφοβικού χαρακτήρα ( αύξηση 19,7% σε σύγκριση με το 2017) και 1.799 εγκληματικές ενέργειες αντισημιτικού χαρακτήρα.

Όπως ανέφερε ο Ζεεχόφερ, περίπου το 90% των καταγεγραμμένων συμβάντων αυτού του είδους διαπράχθηκε από υποστηρικτές ή μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Ανάμεσα στα συχνότερα αδικήματα ήταν η εκφορά λόγου μίσους, τα αντισημιτικά γκραφίτι, η επίδειξη απαγορευμένων συμβόλων όπως η σβάστικα. «Αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ειδικά σε αυτήν εδώ τη χώρα», υπογράμμισε ο Χορστ Ζεεχόφερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Και αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει την επιστράτευση «όλων των μέσων που διαθέτουμε: δεν είναι μόνο δουλειά της αστυνομίας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας».

Η ισραηλιτική κοινότητα της Γερμανίας είναι ανάστατη εξαιτίας της ανόδου του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ηγετικά στελέχη του οποίου κατηγορούνται πως υποβαθμίζουν τα εγκλήματα των ναζί και αποκαλούν το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος «μνημείο της ντροπής».

Το AfD, το οποίο διατείνεται ότι το Ισλάμ είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αρνείται πως εκφέρει ρατσιστικό ρόλο και ισχυρίζεται ότι για την άνοδο των επιθέσεων εναντίον Εβραίων και εβραϊκών καταστημάτων και επιχειρήσεων ευθύνονται οι αιτούντες άσυλο από μουσουλμανικές χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μάας, εξέφρασε την ανησυχία του χθες και επισήμανε – ανταπαντώντας στην άκρα Δεξιά – ότι ο αντισημιτισμός στη χώρα «δεν είναι εισαγόμενος».

«Έχουμε καθήκον και ευθύνη να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και το Σύνταγμά μας», είπε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση. «Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να αντισταθούμε στον ρατσισμό, στο αντισημιτικό μίσος και στη βία χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

Παρά τις δεκαετίες μετάνοιας για το Ολοκαύτωμα και το ναζιστικό της παρελθόν η Γερμανία πλέον δεν είναι εξαίρεση στην Ευρώπη, όπου καταγράφεται αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας