Ο Μουσικός Σύλλογος κατά της Eurovision στο Ισραήλ

1723
μουσικός

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος χαιρετίζει, με ανακοίνωσή του, την κινητοποίηση ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών από τη χώρα μας και διεθνώς ενάντια στην προσπάθεια ξεπλύματος του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ μέσω του θεσμού της Eurovision.

«Η αξιοποίηση του θεσμού της Eurovision για το ξέπλυμα του κράτους του Ισραήλ δεν έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της Eurovision ούτε και της ΕΕ, αντίθετα αποκαλύπτει πως ακριβώς αυτές είναι οι αξίες που υπηρετούν.

Η Eurovision ως θεσμός έχει ως διακηρυγμένο στόχο την προβολή μιας ψευδεπίγραφης κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά και την προώθηση των ιδανικών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε πως κάθε χρόνο η γεωπολιτική “σκακιέρα” αναδεικνύει ακόμα και τον ίδιο το νικητή της Eurovision ή τουλάχιστον επιβάλλει το κεντρικό θέμα συζήτησης που κερδίζει ή φτάνει ψηλά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα βράβευσης τραγουδιού συγκροτήματος από την Ουκρανία, δύο χρόνια πριν, το οποίο είχε σαν θέμα ένα “θρήνο για τους συνεργάτες των Ναζί που σκοτώθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα(!?), ακριβώς την περίοδο που κορυφωνόταν η επέμβαση ΗΠΑ – ΕΕ στην Ουκρανία, με την επιβολή μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή φασιστών.

Με αφορμή λοιπόν τη φετινή διοργάνωση της Eurovision, η στάση της ΕΕ αλλά και όλων των κρατών-μελών της ξεχωριστά απέναντι στο κράτος του Ισραήλ θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικής υποκρισίας.

Σύσσωμες οι ηγεσίες ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σύμμαχοι με το κράτος του Ισραήλ, του χτυπάνε φιλικά τον ώμο, του αναγνωρίζουν το “δικαίωμα στην αυτοάμυνα”, δηλαδή να κατέχει παράνομα τα εδάφη των Παλαιστινίων, να έχει μετατρέψει ακόμα και τις ελάχιστες ελεύθερες ζώνες σε πραγματική κόλαση, να δολοφονεί, να φυλακίζει ακόμα και χωρίς κατηγορίες χιλιάδες Παλαιστίνιους, ακόμα και μικρά παιδιά.

Δεν θέλουμε να είμαστε θεατές σε ακόμα ένα έργο κομμένο και ραμμένο στην πρόσφατη έκθεση του StateDepartement των ΗΠΑ και για το ρόλο της χώρας μας διεθνώς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με απίστευτο θράσος παριστάνει τον φίλο του παλαιστινιακού λαού, υπηρετεί τις ίδιες “αξίες” που υπηρετούν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ – ΕΕ – Ισραήλ. Αναβαθμίζει διαρκώς τις σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα. Πρόσφατη είναι η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας με σαφή στόχευση την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Οι καλλιτέχνες δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι και αδρανείς σε τέτοιες εξελίξεις. Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να γινόμαστε πρωταγωνιστές στο ξέπλυμα εγκληματικών σχεδιασμών.

Σηκώνουμε το ανάστημά μας για την προώθηση ενός πολιτισμού που πηγάζει από την ίδια την κοινωνία και απευθύνεται σε αυτήν, όχι για να τον “αγοράσει”, αλλά για την εξυψώσει.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την ελληνική συμμετοχή, καθώς και τη μη προβολή της Eurovision από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης».

Σε μποϊκοτάζ της διοργάνωσης της Eurovision στο Ισραήλ έχουν καλέσει οι παρακάτω Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενοι: 

Cinuk Muerto (μουσικός) Hurter Marie-Claude (τραγουδίστρια) Mc Yinka – Μanolis Afolanio (μουσικός) Phase (συγκρότημα) Social Waste (συγκρότημα) Stilovates Athens (ακροβάτες) Zervas Natacha (arts in dance, video and music) Αγγέλου Κωνσταντίνος (εικαστικός) Αζαριάδης Γρηγόρης (συγγραφέας) Αλεξάτος Γιώργος (συγγραφέας, ιστορικός) Αντωνιάδης Παύλος (πιανίστας, μουσικολόγος – IRCAM, Paris) Αρμανιάκ (συγκρότημα): Ν.Βενετάκης-Μ.Δεναξά-Γ.Μαρίνη-Α.Παπανικολάου Βαλσαμάκη Αναστασία (χορογράφος) Βαρβέρη Δέσποινα (εικαστικός) Βαρδαρός Ξενοφώντας (κινηματογραφιστής) Γεωργουλοπούλου Ολίνα (μουσικός) Γιαννούση Ελένη (ηθοποιός) Γκουγκουλή Κορίνα-Άννα (ηθοποιός) Δασκαρόλη Ισμήνη (σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου) Δεληγιάννης Χάρης (φωτογράφος) Δεναξά Μαρία (μουσικός) Δημητρακοπούλου Πηγή (Σκηνοθέτις) Διαμαντάκης Γιώργος (φωτογράφος) Ζερβός Στυλιανός (μουσικός) Θυμιοπούλου Ελένη (ηθοποιός) Ιερωνυμάκης Βασίλης (ηθοποιός) Καπνόριζας Δημήτρης (φωτογράφος) Καραγιαννόπουλος Κωνσταντίνος (συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας) Καράλη Νίκη (ηθοποιός) Καστανιάς Δημήτρης (ηθοποιός) Κατσάρη Χριστίνα (εικαστικός) Κολλιαράκης Ανδρέας (ποιητής) Κόσσυβας Δημήτρης (κινηματογραφιστής) Κυρίτσης Θωμάς (μέλος συγκροτήματος Circus Caravan) Λάμπρου Παναγιώτης Χ. (ζωγράφος, γλύπτης) Μανουσάκης Εμμανουήλ (μουσικός, καθηγητής λάουτου) Μαράκης Ειρηναίος (ποιητής, αρθρογράφος) Μαρίτζια Κατσούνα (μουσικός) Μαυρουδή Ζωή (σκηνοθέτης, σεναριογράφος) Μελκιάδης Αναγνωστόπουλος Βίκτωρ (συγγραφέας) Μενέγου Ηρώ (μουσικός) Μεράντζας Γιώργος (μουσικός) Μιχαηλίδης Κώστας (κιθαρίστας, τραγουδιστής – μέλος συγκροτημάτων “Σάτυροι” και “Λάντζα”) Μορφονιός Σταμάτης (τραγουδοποιός) Μπακλαβας Στέλιος (εικαστικός, φωτογράφος) Μπαρέλη Χρυσάνθη (τραγουδοποιός) Μπεκτά Τάνια (artist, set designer) Μπομπός Κώστας (εικαστικός) Μύρκου Τατιάνα (χορογράφος) Νικολαΐδης Βασίλης (συνθέτης, στιχουργός) Παπαδημητρίου Μάνια (ηθοποιός, σκηνοθέτης) Παπαδόπουλος Μπάμπης (μουσικός) Παπανικολάου Αγγέλικα (μουσικός) Παπαχατζή Φωτεινή (εικαστικός) Παπουτσάκης Δημήτρης (εικαστικός) Πασπαλά Δήμητρα (συγγραφέας, γεωπόνος) Πολυζωίδης Σήφης (ηθοποιός) Ρενιέρης Ηρακλής (DJ Bwana) Ρίτσου Έρη (συγγραφέας) Σιώμου Αναστασία (φωτογράφος) Σκυλλάκος Χρήστος (κριτικός κινηματογράφου, φωτογράφος) Σπυρόπουλος Βασίλης (μουσικός) Σταμπόγλης Σταύρος (συγγραφέας) Στεργίου Κώστας (μουσικός) Στουρνάρα Έλσα (μουσικός) Συμεωνίδης Γιώργος (gcldp studio – dub punk soundsystem) Συνοδινός Παύλος (μουσικός, τραγουδοποιός) Σύρου Δήμητρα (ηθοποιός) Ταμβάκος Ευάγγελος (φωτογράφος) Τζιάλλας Γιάννης (κιθαρίστας, συνθέτης) Τίλλης Κωνσταντίνος (συγγραφέας) Τριάντα Θάνος (DJ, ραδιοφωνικός παραγωγός) Τριαρίδης Θανάσης (συγγραφέας) Χρονοπούλου Δάφνη (συγγραφέας).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας