Γαλλία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού-«Τσαντίζουμε τον Μακρόν»

707
Γαλλία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά υποχρεωτικότητας

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Macron ότι καταπατά τις ελευθερίες τους και φέρεται άνισα προς τους πολίτες

Οι διαδηλωτές κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο (8/1/2022), καταγγέλλοντας την πρόθεση του προέδρου Emmanuel Macron να «εκνευρίσει» τους ανθρώπους που δεν υποβάλλονται στα εμβόλια αυστηροποιώντας τα όρια στις πολιτικές τους ελευθερίες.
Ο Macron είπε πως θέλει να εκνευρίσει τους μη εμβολιασμένους κάνοντας τη ζωή τους τόσο δύσκολη που θα κατέληγαν να κάνουν το εμβόλιο.
Οι μη εμβολιασμένοι είναι ανεύθυνοι και ανάξιοι να θεωρούνται πολίτες, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Θα σε τσαντίσουμε»

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές απάντησαν υιοθετώντας την αργκό διατύπωσή του, φωνάζοντας «Θα σε τσαντίσουμε».
Άλλοι έφεραν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στο πάσο του εμβολίου», μια αναφορά στη νομοθετική ώθηση του Macron να απαιτήσει πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους όπως καφετέριες, μπαρ και μουσεία.
Στην κινητοποίηση υπήρξαν και στιγμές έντασης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στους δρόμους στη Μασσαλία, τη Νάντη και το Λε Μαν μεταξύ άλλων πόλεων..
«Δεν είμαστε ανεύθυνοι», δήλωσε η διοικητής του νοσοκομείου Virginie Houge, η οποία απέφυγε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθότι διαγνώστηκε θετική στα τέλη του 2021.

Ο Macron καταπατά τις ελευθερίες

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Macron ότι καταπατά τις ελευθερίες τους και φέρεται άνισα προς τους πολίτες.
Η Γαλλία κατέγραψε περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα την Παρασκευή (7/1).
Οι νοσηλείες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με Covid σε εντατική θεραπεία (ΜΕΘ), αυξάνονται σταθερά, θέτοντας υπό πίεση το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 90% των ατόμων άνω των 12 ετών που είναι επιλέξιμα για το εμβόλιο είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Οι πολίτες στη Γαλλία πρέπει ήδη να επιδείξουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ για να μπουν σε εστιατόρια και μπαρ και να χρησιμοποιήσουν διαπεριφερειακά τρένα.
Αλλά με τις λοιμώξεις της Omicron να αυξάνονται, η κυβέρνηση θέλει να εγκαταλείψει την επιλογή του τεστ.

france_b_2.JPG
«Πολιτικοποίηση της πανδημίας»

Τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η σκληρή γλώσσα του Macron φάνηκε να είναι υπολογισμένη, δημιουργώντας μια αυξανόμενη απογοήτευση εναντίον των μη εμβολιασμένων.
Η κεντροδεξιά υποψήφιος Valerie Pecresse επιτέθηκε στον Macron κατηγορώντας τον για προσπάθεια διχασμού.
Ο ακροδεξιός υποψήφιος Eric Zemmour, κατήγγειλε, όπως τις αποκάλεσε, τις ανήθικες δηλώσεις του προέδρου.
Στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Macron ότι πολιτικοποίησε την πανδημία πριν από τις εκλογές.
«Θέλω να εξοργίζει τους εμπόρους ναρκωτικών και τους εγκληματίες, όχι τον μέσο άνθρωπο», είπε ένας 55χρονος διαδηλωτής, τον οποίο επικαλείται η Jerusalem Post.

france_c.JPG
Και μήνυση κατά Macron

Ένας Γάλλος συνταξιούχος – που δεν έχει ανοσοποιηθεί κατά του Covid-19—προσέφυγε κατά του Macron μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τους ανεμβολίαστους, καταγγέλλοντας ότι «σοκαρίστηκε και πληγώθηκε» από αυτές.
Ο 63χρονος Didier Lalande χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Macron «προσβλητικές» και εκτίμησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος «κάνει διακρίσεις».
Για τον λόγο αυτό κατέθεσε συμβολικά – καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας προστατεύεται από ασυλία λόγω του αξιώματός του- προσφυγή εναντίον του την Τετάρτη (5/1) για «δυσφήμηση και δημόσιες απειλές από ένα πρόσωπο που έχει εξουσία», όπως εξήγησε στο AFP, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της περιφερειακής εφημερίδας La Montagne.

emmer_1.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας