Γαλλία: Κύμα κινητοποιήσεων συνταξιούχων και εργαζομένων

1143
Γαλλία

Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωσαν χθες σε περίπου 30 πόλεις στη Γαλλία, εκ των οποίων 30.000 στο Παρίσι, με τη συμμετοχή και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, οι οποίοι απεργούσαν. Αιτία της κινητοποίησης ήταν η μείωση των εισοδημάτων τους, με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Εν τω μεταξύ, σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται από τις 3 Απριλίου οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Γαλλίας,  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση της κρατικής εταιρείας SNCF που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Οι κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών θα διαρκέσουν τρεις μήνες, μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνολικά, σε διάστημα τριών μηνών η απεργία θα διαρκέσει 36 ημέρες καθώς οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τη δουλειά τους για δύο συνεχόμενα 24ωρα ανά πέντε ημέρες, όπως ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.
Την Τετάρτη η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στους SNCF μετά την εθνικοποίησή των σιδηροδρόμων, τη δεκαετία του 1930. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση της μονιμότητας και της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις “διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί” και “φέρει την ευθύνη για μια μακρά σύγκρουση”, δήλωσε ο Λοράν Μπριν της CGT Cheminots μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των συνδικαλιστικών οργάνων.
Πρόκειται για μια “πρωτοποριακή κινητοποίηση”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ντιντιέ Ομπέρ του συνδικάτου CFDT Cheminots.
Τα συνδικάτα έχουν ήδη προγραμματίσει μια διαδήλωση για τις 22 Μαρτίου στο Παρίσι, την ίδια ημέρα που θα διαδηλώσουν στη γαλλική πρωτεύουσα και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας