Γαλλία και Γερμανία θα ρίξουν τους Αμερικανούς κάτω από το λεωφορείο;

966
Γαλλία και Γερμανία θα ρίξουν

 Zero Hedge,Feb 15, 2022   

Submitted by Paul Antonopoulos, via InfoBrics,                                                   Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι θα “τερματίσει” τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στην Ευρώπη εάν η Μόσχα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Εάν εισβάλει η Ρωσία… δεν θα υπάρχει πλέον ένας Αγωγός Nord Stream 2», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σολτς.

«Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό.»

Όταν πιέστηκε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς οι ΗΠΑ μπορούν να το επιτύχουν αυτό, ο Μπάιντεν δεν μπορούσε παρά να μουρμουρίσει: «Σας υπόσχομαι, θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος φυσικά δυσκολεύτηκε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα επειδή η χώρα του δεν συμμετέχει στο σχέδιο Nord Stream 2 και έχει πολύ μικρή επιρροή σε αυτό. Το μόνο πράγμα που μπορεί να ελπίζει η Ουάσιγκτον είναι ότι η συνεχής πίεση στους Ευρωπαίους συμμάχους θα τους κάνει να υποκύψουν στα αιτήματά της.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η Γερμανία, η σημαντικότερη χώρα της Ευρώπης μαζί με τη Γαλλία, έχει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα που πρέπει να εξυπηρετούνται και να μην διακυβεύονται για χάρη των ΗΠΑ. Το Βερολίνο υπερασπίστηκε την δυνατότητά του να ολοκληρώσει τον αγωγό, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο έργο με κάθε δυνατό τρόπο. Η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ζωτικής σημασίας για τη γερμανική οικονομία και βιομηχανία.

Ωστόσο, για να προσπαθήσει να κατευνάσει την Ουάσιγκτον, ο Σολτς τόνισε σε δημοσιογράφους ότι η Γερμανία είναι «απολύτως ενωμένη» και ότι «θα κάνουμε τα ίδια βήματα και θα είναι πολύ, πολύ δύσκολα για τη Ρωσία».

Αυτό όμως οφείλεται στην υπόθεση ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο συνεχώς τονίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις και ρητορείες που προέρχονται από την Ουάσιγκτον. Τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι κατανοούν ότι η Ρωσία δεν θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία και θέλει απεγνωσμένα να τερματιστεί η κατασκευασμένη κρίση.

Ο Brandon Weichert, συγγραφέας και πρώην μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δήλωσε στην εφημερίδα Express αυτή την εβδομάδα: «Το Παρίσι διστάζει να εγκλωβιστεί υπερβολικά σε μια ρώσο-αμερικανική μάχη για την Ουκρανία για τον ίδιο λόγο που η Γερμανία θέλει απεγνωσμένα να αποφύγει την κλιμάκωση του συγκεκριμένου αγώνα για την Ουκρανία».

«Το Παρίσι, όπως και το Βερολίνο, φοβάται τις προοπτικές οι χώρες τους να γίνουν κράτη πρώτης γραμμής για άλλη μια φορά είτε σε έναν ανανεωμένο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είτε, πιο τρομακτικά, σε έναν πραγματικό πόλεμο», πρόσθεσε.

Μετά από συνομιλίες την Παρασκευή στη Μόσχα μεταξύ του Ρώσου και του Γάλλου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Εμανουέλ Μακρόν, οι Financial Times, επικαλούμενοι γαλλικές πηγές, ανέφεραν ότι η Ρωσία “κινήθηκε” προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η συνάντηση λέγεται ότι περιστράφηκε γύρω από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Λευκορωσία μετά το τέλος των ασκήσεων τους στη χώρα. Σύμφωνα με πηγές, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω συναντήσεις και υπογραφή συμφωνίας για «διαρθρωμένο διάλογο για τη συλλογική ασφάλεια».

Ο Μακρόν είχε προτείνει προηγουμένως μια αναδιαμορφωμένη μορφή του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας για να συμπεριλάβει τη Μόσχα σε αυτό, αλλά αυτή η προσφορά έμεινε αναπάντητη. Αυτή τη φορά, ο Γάλλος ηγέτης σημείωσε για άλλη μια φορά ότι είναι αδύνατο να εξομαλυνθεί η διεθνής κατάσταση χωρίς διάλογο με τη Ρωσία.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους αδελφούς μας προτείνοντας μια νέα ισορροπία ικανή να διατηρήσει την κυριαρχία και την ειρήνη τους. Αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στη Ρωσία και κατανοώντας τα σύγχρονα τραύματα αυτού του σπουδαίου λαού και του μεγάλου έθνους», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Μακρόν, παρά ορισμένες διαφορές με τον Πούτιν, έχει τεράστιο σεβασμό για τον Ρώσο ηγέτη. Ο Μακρόν, όπως και ο Γερμανός συνάδελφός του Σολτς, είναι ρεαλιστής και κατανοεί ότι η παράβλεψη των συμφερόντων και των ανησυχιών της Μόσχας δεν αποτελεί ρεαλιστική προοπτική για τη διατήρηση της τάξης, της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο η  άγγλο-αμερικανική Συμμαχία  δεν ενδιαφέρεται, καθώς δεν θα επηρεάζονταν άμεσα από έναν πιθανό ηπειρωτικό πόλεμο.

Όπως σημείωσε ο Weichert, μεταξύ άλλων λόγων, η Γαλλία και η Γερμανία εξαρτώνται επίσης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Εξαιτίας αυτού, οι δύο χώρες δεν θέλουν να επιβάλουν τους σκληρούς περιορισμούς που απαιτεί ο Μπάιντεν.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο:

Θα βρείτε περισσότερα ενημερωτικά γραφήματα στο Statista

Κατά την άποψη του πρώην αξιωματούχου του Κογκρέσου, οι δύο βασικοί σύμμαχοι σίγουρα «θα ρίξουν τους Αμερικανούς κάτω από το λεωφορείο, κάτι που θα κάνουν επειδή το Παρίσι πιστεύει ότι αυτό θα αποδυνάμωνε την ανεπιθύμητη εμπλοκή της Αμερικής στις ευρωπαϊκές υποθέσεις».

Με αυτόν τον τρόπο, οι δύο ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αγνοώντας τις αδιάκοπες καταγγελίες της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής, αποκλιμακώνουν οι ίδιες μια κρίση στην Ουκρανία την οποία η Ουάσιγκτον και το Κίεβο κατασκεύασαν  όπως φαίνεται από το τίποτα. Επιπλέον, αν και οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και με αυτόν τον τρόπο δείχνουν «ενότητα» με τις ΗΠΑ, κατανοούν πλήρως ότι η Μόσχα δεν έχει σχέδια για μια τέτοια εισβολή. Για τον λόγο αυτόν, η Γερμανία είναι εντελώς απρόθυμη να θυσιάσει τις ενεργειακές και βιομηχανικές ανάγκες της για να κατευνάσει τις εχθρικές αντιρωσικές πολιτικές της Ουάσιγκτον.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας