Βρέθηκε άθικτο «το πλοίο του Οδυσσέα» στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας

5719
Οδυσσέα
Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο πλοίου ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Μαύρη Θάλασσα. Οι ερευνητές βρήκαν σε βάθος περίπου 2 χλμ. ένα πλοίο σε άριστη κατάσταση και μάλιστα πανομοιότυπο με αυτό του Οδυσσέα.

Σύμφωνα με τον Guardian, το πλοίο του Οδυσσέα είναι περίπου 2.400 ετών και η έλλειψη οξυγόνου βοήθησε στην διατήρησή του σε αυτή την κατάσταση καθώς ανακαλύφθηκε με τους ιστούς, τα πηδάλια και τα κουπιά.

«Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από την κλασσική περίοδο έως σήμερα και βρίσκεται κάτω από σχεδόν 2 χλμ. θαλασσινού νερού ήταν κάτι που ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι εφικτό», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Άνταμς.

Η ομάδα αρχαιολόγων, ανέφερε επίσης πως σκόπευε να εγκαταλείψει το πλοίο εκεί όπου βρέθηκε, αλλά πρόσθεσε πως πήραν ένα μικρό κομμάτι για ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα το οποίο και εστάλη στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και ισχυρίστηκε πως τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι είναι το παλαιότερο γνωστό ακέραιο ναυάγιο στην ανθρωπότητα».

Η ομάδα πρόσθεσε πως τα στοιχεία θα δημοσιευτούν στη διάσκεψη MAP της Μαύρης Θάλασσας στο Λονδίνο αργότερα αυτή την εβδομάδα.

1 σχόλιο

  1. Πως συνδέετε ένα πλοίο που χρονολογείται στο 400 π.χ. Άρα 2400 έως σήμερα, με τον Οδυσσέα της μυθολογικής περιόδου 1100-1200 π.χ.;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας