Βολιβία: Νέα πρόεδρος χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης

1211
βολιβία

Η μέχρι χθες, Τρίτη, δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες, αυτοανακηρύχθηκε πραξικοπηματικά μεταβατική πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στην Εθνοσυνέλευση.

Η αυτοανακήρυξή της έγινε ενώ η χώρα συνεχίζει να συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις οπαδών του Μοράλες και εκτεταμένες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και τις ακροδεξιές συμμορίες.

Επιχειρηματολογώντας για την απόφασή της, δήλωσε ότι είναι ανάγκη «να αποκατασταθεί το κλίμα κοινωνικής ειρήνης» καθώς η χώρα παραμένει βυθισμένη σε πολιτική κρίση.

«Θέλουμε να προκηρύξουμε εκλογές το συντομότερο», πρόσθεσε η γερουσιαστής της δεξιάς αντιπολίτευσης, που προωθήθηκε στην Προεδρία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο ματαίωσε τις εκλογές που θα πραγματοποιούνταν τον επόμενο μήνα υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Επικυρώνοντας το πραξικόπημα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τη Τζανίνε Άνιες, παρά το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε από τα δύο σώματα της Εθνοσυνέλευσης της χώρας, καθώς δεν υπήρξε απαρτία.

Τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες, κόμμα που ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών, δεν προσήλθαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία για την επικύρωση της παραίτησης του προέδρου και της μεταβίβασης της εξουσίας.

«Δοθέντος του ότι η μεταβίβαση της εξουσίας λαμβάνει χώρα συνεπεία παραιτήσεως (…) δεν απαιτείται απόφαση του Κογκρέσου», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Περίπλοκο ταξίδι Μοράλες

Ο Μοράλες έφθασε χθες Τρίτη στο Μεξικό – που του προσέφερε πολιτικό άσυλο – με μεγάλη καθυστέρηση, έπειτα από περίπλοκο ταξίδι εξαιτίας της άρνησης του Περού να επιτρέψει στο μεξικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο τον μετέφερε να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό.

Μετά την άφιξή του, διαβεβαίωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται», δύο ημέρες μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας