Βιβλιοκριτική: Η “‘Ολγα” του Μπέρνχαρντ Σλινκ

1204
όλγα

Η “‘Ολγα” του Μπέρνχαρντ Σλινκ, του Γερμανού συγγραφέα που μας χάρισε το πολυδιαβασμένο “Διαβάζοντας στη Χάννα”, μας παρουσιάζει μία νέα ηρωίδα που ζει ως τα 90 της χρόνια όλα τα μεγάλα γεγονότα που αφορούν στην πατρίδα της και στον κόσμο, από το 1880 ως το 1970.
Το μυθιστόρημα δομείται σε τρία μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζεται η ιστορία της Όλγας, στο δεύτερο η ηρωίδα μέσα από την ματιά ενός άντρα που την γνώρισε στα παιδικά του χρόνια, ηλικιωμένη πια, αλλά την αγάπησε λόγω των κοινών τους ενδιαφερόντων και της κοινής ιδεολογικής προσέγγισης του κόσμου και της κοινωνικοπολιτικής ζωής, ώστε να αναζητά, όταν ενηλικιώθηκε, την συντροφιά της. Στο τελευταίο μέρος υπάρχουν τα γράμματα της Όλγας προς τον αγαπημένο της άντρα Χέρμπερτ, που φωτίζουν περισσότερο της προσωπικότητά της.
Η ηρωίδα είναι μία φτωχή, αλλά ανεξάρτητη και δυναμική νέα γυναίκα, που με μεγάλη επιμονή και θέληση σπουδάζει στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Δεν πιέζει τον εύπορο αγαπημένο της να παντρευτούν, παρόλο που κάνει έναν γιο μαζί του, αντιθέτως τον καθοδηγεί, τον συμβουλεύει και τον στηρίζει, αν και δεν συμφωνεί με τις μεγαλοϊδεατικές επιλογές της ζωής του, όπως γενικά των Γερμανών (μετά τον Μπίσμαρκ), αλλά και του γιου τους, που εντάσσεται στην χιτλερική νεολαία και μετέπειτα στον ναζιστικό μηχανισμό.
Η ίδια η Όλγα είναι μία γυναίκα που αγαπά υπερβολικά το διάβασμα, την μουσική, τις εκθέσεις και τον κινηματογράφο, βοηθά με πάθος τους μαθητές της, είναι γραμμένη στο συνδικάτο της, ακόμη και στο συνταξιουχικό της σωματείο και ασχολείται ενεργά με τα πολιτικά συμβάντα του καιρού της. Είναι δηλαδή μία γυναίκα πρότυπο, που, παρά την ηπιότητα του χαρακτήρα της και την σεμνότητά της, ελκύει με την δύναμή της και τον πλούσιο πνευματικό και συναισθηματικό της κόσμο, όσους την γνωρίζουν.
Το σημαντικό αυτό μυθιστόρημα μας ευχαριστεί για την σε βάθος ψυχογράφηση της θετικής ηρωίδας του, για την ιστορική του αναδρομή και επισήμανση των αιτίων της γερμανικής οπισθοδρόμησης και για την ενδιαφέρουσα πλοκή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας