Βαυαρία: Συντριβή κυβερνητικού συνασπισμού. Σε πολιτική κρίση και ρευστότητα η Γερμανία

2392
βαυαρία
Ο γερμανικός οικονομικός γίγαντας μετατρέπεται σε πολιτικό ασθενή με αβέβαιο και ρευστό πολιτικό μέλλον.

Τα επίσημα αποτελέσματα, έπειτα και από την καταμέτρηση, επιβεβαιώνουν με μικρές αποκλίσεις τα προγνωστικά των Exit Poll αναφορικά με τις εκλογές στην Βαυαρία. Έτσι, Στο 37,2% (-10,5) περιορίστηκε η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας, βιώνοντας ιστορική ήττα σε ό,τι αφορά την εκλογική της δύναμη και καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό της από το 1950. Την ίδια ώρα, το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών μοιάζει να δυσκολεύεται να αγγίζει διψήφιο ποσοστό.

Κατά τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα, οι Πράσινοι φθάνουν το 17,5%, ενώ ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,6%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 9,7%. Οι Φιλελεύθεροι φαίνεται ότι καταφέρνουν τελικά να μπουν στην τοπική Βουλή με ποσοστό 5,1%, ενώ εκτός Κοινοβουλίου μένει η Αριστερά, με 3,2%.

Η συμμετοχή των εκλογέων ανήλθε στο 72,4%.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών στο τοπικό Κοινοβούλιο, από τις 205 έδρες η CSU εξασφαλίζει 85, οι Πράσινοι 38, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 27, η Εναλλακτική για την Γερμανία 22 και οι Φιλελεύθεροι 11.

Στις πρώτες τους δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit poll τα κορυφαία στελέχη του CSU όπως ο γενικός γραμματέας, Μάρκους Μπλούμε, έκαναν λόγο για «πικρή μέρα για το κόμμα», ωστόσο συνέχισαν λέγοντας «αλλά έχουμε το προβάδισμα και θα πρέπει να προχωρήσουμε αναλόγως».

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 9,5 εκατομμύρια Βαυαροί για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου σε μία εκλογική αναμέτρηση το τελικό αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό χτύπημα προς τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα του CDU της Άνγκελα Μέρκελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση με τις εκλογές του 2013.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, το CSU είχε λάβει το 47,7% και το SPD 20,6% των ψήφων, με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους -ένα κόμμα με παρουσία μόνο στη Βαυαρία- να κερδίζει την τρίτη θέση με 9% και τους Πράσινους να ακολουθούν με 8,6%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας