Απώλειες 4,5% σε 4 ημέρες για το Χρηματιστήριο

946
χρηματιστήριο

Κάτω από τις 620 μονάδες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας για τέταρτη συνεδρίαση το πτωτικό σερί, το οποίο σήμερα τροφοδότησε η έκθεση της Morgan Stanley σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 618,98 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 617,53 μονάδων (-1,24%) και 627,17 μον. (+0,30%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 36,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,52 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,12%, στις 1.625,73 μονάδες, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -0,72% και τις 980,67 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,62% στις 430,81 μονάδες.

Για ακόμη μία φορά το Χ.Α. διορθώνει απότομα λίγο πριν φτάσει τις 650 μονάδες, καθώς από την 14η Δεκεμβρίου δεν μπορεί να “σηκώσει κεφάλι” χάνοντας σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες και τις 620 μονάδες. Οι απώλειες ξεπερνούν ήδη το 4,5%, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει χάσει περίπου το 8,2%.

Επί της ουσίας το Χρηματιστήριο δείχνει να ολοκληρώνει τη χρονιά στο εύρος που βρέθηκε καθόλη τη διάρκεια του τελευταίου 4μήνου, ανήμπορο να εκδηλώσει κάποια αντίδραση, όπως παραδοσιακά γίνεται στο τέλος της χρονιάς. Μάλιστα, τα τεχνικά δεδομένα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δείχνουν να μην μπορεί ούτε να αρχίσει τη νέα χρονιά με καλύτερες προϋποθέσεις.

Ένας από τους βασικούς λόγους που η αγορά δείχνει τέτοια αδυναμία είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μέτριες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται, αλλά και τα “βαρίδια” του τραπεζικού κλάδου. Ενός κλάδου που κλείνει τη χρονιά με βαρύτατες απώλειες και σοβαρά τραυματισμένος, χωρίς να αποτυπώνει μάλιστα την όποια πρόοδο σημείωσε την τελευταία διετία.

Άλλωστε, σήμερα η Morgan Stanley προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο τραπέζι, κρίνοντας τελικά ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στον κλάδο δεν δημιουργούν ευκαιρίες στις τραπεζικές μετοχές για τους επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στο σενάριο του στόρι της ανάκαμψης της Ελλάδας. Όπως εξηγεί η επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs περιορίζει τα περιθώρια βελτίωσης των εσόδων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ενώ για έναν δείκτη NPEs στο 10% θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση ύψους 11,7 δισ. ευρώ.

Στην ουσία τι μας λέει η Morgan Stanley; Ότι είναι νωρίς ακόμη οι επενδυτές να τοποθετηθούν στον κλάδο, αφού για να επιτευχθούν οι στόχοι δεν αποκλείεται αυτό να σημάνει και σημαντικές απώλειες στους υφιστάμενους μετόχους. Με αυτήν την προοπτική να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, “ποιος επενδυτής θα έβαζε τα χρήματά του στον κλάδο;”, αναρωτιούνται οι εγχώριοι αναλυτές, δείχνοντας στην ουσία το δομικό ζήτημα που έχει καθηλώσει την ελληνική αγορά.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 3,80%, με την ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί με το δικό της -3,34%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΟΤΕ και Jumbo, ενώ άνω του 1% ήταν σε Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Μυτιληναίος, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχαλκο.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΠΑΠ, ενώ ΕΧΑΕ και Φουρλής έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι ΟΛΠ, Grivalia και Σαράντης, με τον Τιτάνα να κλείνει στο +1,23% και την Eurobank στο +2,24%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας