"Αντάρα" στην Κυβέρνηση. Το μήνυμα Βερολίνου μέσω Bild και το παρασκήνιο των επαφών Τσίπρα

1792

Σε ένα μόλις 24ωρο, το χθεσινό, η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει τα “μηνύματα” του Βερολίνου ( δια) της Bild, τοποθετήσεις στελεχών της που δημιούργησαν σάλο  ( Παπαδημούλης, Ξυδάκης) και απάντησε δια της δημοσιοποίησης των τηλεφωνημάτων του Αλέξη Τσίπρα σε Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ.
Ένα ρεπορτάζ της Bild που έφερε στην ατζέντα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας επικαλούμενο πληροφορίες για άρνηση της χώρας να λάβει τη δόση της β’ αξιολόγησης, σήμαναν συναγερμό από νωρίς. Τζανακόπουλος και Τσακαλώτος έσπευσαν να το διαψεύσουν, με τον πρώτο να αποκαλύπτει και τη μαξιμινή ανάγνωση: Ελλοχεύουν πολιτικές σκοπιμότητες στην ψευδή αυτή είδηση, είπε (σε ελεύθερη απόδοση) και ακολούθησε (λίγες ώρες μετά) τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Ντόναλντ Τουσκ καθώς και η δημοσιοποίηση τηλεφωνικών επαφών του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμάνουελ Μακρόν.
Τσίπρας- Μέρκελ συνομίλησαν ένα 24ωρο πριν από το “περίεργο” δημοσίευμα της Bild, όπερ σημαίνει πως αν η αποτίμηση του Μαξίμου περί πολιτικών σκοπιμοτήτων της εφημερίδας είναι ορθή, το μήνυμα από το Βερολίνο στην Ελλάδα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Παπαδημούλης Vs Ξυδάκης
Παραλλήλως, την ώρα που ο αντιπρόεδρος του ευρωπαικού κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε δια των ερτζιανών ( ραδιόφωνο 24/7) να “φυτέψει” τον σπόρο της εθνικής συνεννόησης ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει στο Βερολίνο υπέρ Ελλάδος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο Νίκος Ξυδάκης από έτερη συχνότητα ( Real) προέτρεπε να “εξετάσουμε και το ενδεχόμενο της ρήξης”.
Σε εσωτερικό επίπεδο πάντως, η πρόταση Παπαδημούλη, άνοιξε το καπάκι των σεναρίων περί συμβουλίου αρχηγών, οικουμενικής και άλλων “δαιμονίων” τα οποία απορρίπτουν τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Νέα Δημοκρατία.
“Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών” επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το Μαξίμου, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο.
Η επιλογή να μην εμφανιστεί κατηγορηματική η κυβέρνηση σε μια τέτοια εξέλιξη είναι απροσδιόριστης σκοπιμότητας προς το παρόν. Είναι ομοίως πιθανό το να ήθελε να “μετριάσει” τις εντυπώσεις από το άδειασμα στον κ. Παπαδημούλη όσο και το να μην επιθυμεί να “κάψει” από νωρίς το θεσμικό αυτό εργαλείο, στο οποιο ενδεχομένως να χρειαστεί να προσφύγει.
Πάντως, αυτή την ώρα, επιχείρηση “εθνική συνεννόηση” από το Μαξίμου, δεν βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύνοδος Κορυφής- αποχώρηση ΔΝΤ
Ο Σόιμπλε συνεχίζει το σφυροκόπημα στο ΔΝΤ για τις προβλέψεις του ενώ η Κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό στο τραπέζι του επόμενου Eurogroup η πρόταση για την Ελλάδα δεν θα είναι και πολύ διαφορετική από την προηγούμενη που κατατέθηκε.
Κοινώς, δεν θα είναι τέτοια που να επιτρέπει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Όπερ σημαίνει, άνθρακας ο “θησαυρός” που ανέμενε το Μαξίμου, έχοντας ψηφίσει τα μέτρα των 4.9 δισ.
Επ αυτών, θα συνεχιστεί το μπρα ντε φερ με τα εμπλεκόμενα μέρη και βαθμηδόν όσο περνούν τα 24ωρα, θα κλιμακώνεται.
Το χθεσινό τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ντ. Τουσκ ήταν ξεκάθαρο “σινιάλο” στο Βερολίνο πως δεν θα συνθηκολογήσει με ό,τι βρεθεί στο τραπέζι της σύναξης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 15/06 αλλά θα πάει το ζήτημα σε Σύνοδο Κορυφής.
Έτερο σενάριο που κυκλοφορεί, είναι πως με “όπλο” το αίτημα της Ελλάδας για αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης δεν είναι εντελώς αδύνατη.
*Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας