Ανεβαίνουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Κλείνει η πόρτα της "καθαρής"εξόδου στις αγορές. Ολοταχώς προς 4ο μνημόνιο

2788
ελληνικά ομόλογα

Επιδεινώνεται εκ νέου η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα μετά τη μικρή αποκλιμάκωση των δύο τελευταίων ημερών, έχοντας και πάλι παραδοθεί στις πιέσεις που σημειώνονται τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, όσο και στις διεθνείς αγορές μετοχών, με τον Μάρτιο να μπαίνει με “άγριες” όπως φαίνεται διαθέσεις παίρνοντας τη σκυτάλη από τον “μαύρο” Φεβρουάριο.
Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύεται σήμερα στο 4,480% και στα υψηλότερα επίπεδα για το 2018 με άνοδο της τάξης του 1,60% από τα χθεσινά επίπεδα, με τις πιέσεις του τελευταίου διαστήματος να έχουν ωθήσει το yield σχεδόν 25% υψηλότερα από τα χαμηλά 12ετίας και το 3,6% που σημειώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου και πριν ξεσπάσει η διεθνής και εγχώρια αναταραχή.
Ακόμα πιο αρνητικό είναι το κλίμα στα 5ετή ελληνικά ομόλογα με την απόδοση να εκτινάσσεται κατά 4,15% από χθες και στο 3,767%, που επίσης αποτελεί υψηλό του τρέχοντος έτους, τη στιγμή που μέσα σε έναν μήνα και κάτι και από τα σχεδόν ιστορικά χαμηλά, έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 45%.
Το ελληνικό 7ετές το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων που ξεκίνησαν από την πρεμιέρα της εκδόσής του στις 8 Φεβρουαρίου, συνεχίζει να απογοητεύει τους επενδυτές που το επέλεξαν αφού η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 4,14% και στο υψηλότερο επίπεδο από την ημέρα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με άνοδο της τάξης του 18,3%. Αξίζει να σημειώσουμε πως το επιτόκιο της έκδοσής του ήταν στο 3,5%.
Η Generali Investments σε ειδικό report της για τα ελληνικά ομόλογα αυτήν την εβδομάδα εμφανίστηκε συγκρατημένη αφού τόνισε ότι μετά το sell-off και το profit taking του τελευταίου διαστήματος, τα οποία οδήγησαν στην αύξηση του spread τα ελληνικά ομόλογα, φαίνονται πλέον να είναι δίκαια αποτιμημένα.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η UBS είχε σημειώσει πως οι πιο βραχυπρόθεσμοι  ελληνική τίτλοι συνεχίζουν να έχουν υψηλό ρίσκο και οι σημερινές τους αποδόσεις δεν αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους που έχουν αυτοί οι τίτλοι σε μία επενδυτική στρατηγική αγοράς-διακράτησης (buy-and-hold).
Εν τω μεταξύ, το κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης είναι αντιθέτως, θετικό μετά και τα στοιχεία του PMI της ευρωζώνης, με την απόδοση του γερμανικού 10 ετούς ομολόγου να υποχωρεί στα χαμηλά ενός μηνός και κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,63%.

Προς κλείσιμο η έξοδος της χώρας στις αγορές. Προς 4ο μνημόνιο οδεύει η χώρα

Η κλιμάκωση όλων των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, από τα ήδη υψηλά επίπεδα που μέχρι τώρα βρίσκονταν, προκαλεί από πονοκεφάλους έως ιλίγγους στην κυβέρνηση.
Αν οι τάσεις αυτές στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων διατηρηθούν σε παρεμφερή επίπεδα, τότε είναι προφανές ότι η Ελλάδα χάνει το εισιτήριο της “καθαρής” εξόδου στις αγορές μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου και μπαίνει, τουλάχιστον σε “πιστοληπτική γραμμή στήριξης” από τον ευρωπαϊκό ESM και σε τέταρτο μνημονιακό πρόγραμμα όρων και δεσμεύσεων.
Η Iskra ήταν η μόνη ιστοσελίδα που είχε χαρακτηρίσει ασύμφορο και το επιτόκιο των 3,5% της πρόσφατης έκδοσης επταετούς ομολόγου και είχε προβλέψει τις πιέσεις για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων.
Καθαρή και πραγματική έξοδος από τα μνημόνια ,μπορεί να υπάρξει μόνο με μια βαθιά ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και με μια νέα λαϊκή κυβέρνηση με πρωταγωνιστική δύναμη την ΛΑ.Ε. και ενωμένες τις ριζοσπαστικές αντιμνημονιακές δυνάμεις.

3 Σχόλια

  1. Πολύ σωστά το είχε επισημάνει από τότε η Iskra. Μόνο που δεν ήταν η μόνη ιστοσελίδα. Είχε εκ παραλλήλου επισημανθεί από το 902.gr και από το Rproject.gr. Αυτό βεβαίως, σε τίποτα δεν μειώνει την αξία τής πρόβλεψης.
    Σπύρος Καυτατζόγλου
    Μαθηματικός
    Μέλος ΚΚΕ

  2. …..”με μια νέα λαϊκή κυβέρνηση με πρωταγωνιστική δύναμη την ΛΑ.Ε.”
    Κάποια συναίσθηση της πραγματικότητας, υπάρχει;

    • Από εμάς ή από εσάς;;;
      Σοβαρά τώρα, καμία πρόταση διεξόδου από την κρίση δεν μπορεί να έχει ελπίδες υλοποίησης, εάν δεν συνοδεύεται από σχέδιο ανόδου στην κυβέρνηση και κατάληψης της εξουσίας. Εκτός εάν κάποιος τρέφει την αυταπάτη, ότι το δικό του πρόγραμμα θα το υλοποιήσουν κάποιοι άλλοι…
      Τέλος, να σας θυμίσουμε ότι στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου, ο ΣΥΡΙΖΑ (πριν τη μνημονιακή του στροφή) πριν από τις εκλογές του 2015 είχε τελευταία καταγραφή δύναμης της τάξης του 4,7%. Ανέβηκε στο 16% στις εκλογές του Μάη του 2015 και στο 26% έναν μήνα αργότερα. Παλιότερα το ΠΑΣΟΚ είχε τετραπλασιάσει σχεδόν τις δυνάμεις του μέσα σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1975 έως το 1981 και από το 13% έφτασε το 48% (αναφέρουμε τα παραδείγματα αυτά χωρίς να προτάσσουμε το πολιτικό, προγραμματικό και ιδεολογικό πρόσημο αυτών των δυνάμεων). Ιστορικά, λοιπόν, υπάρχουν τα παραδείγματα, όπου κάποιες πολιτικές δυνάμεις ανέβασαν σε μικρά χρονικά διαστήματα τα ποσοστά τους, καταφέρνοντας, καθεμιά με τον τρόπο της, να πιάσει τον «σφυγμό» της εποχής της. Δεν βλέπουμε, λοιπόν, τον λόγο να μην αισιοδοξούμε, ότι η ΛΑ.Ε θα πετύχει κάτι ανάλογο, χωρίς βεβαίως να έχει την κατάληξη των δύο προαναφερόμενων πολιτικών σχηματισμών…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας