Αναβολή Brexit: “Ναι” από Τζόνσον. Φοβούνται τις εκλογές οι αντίπαλοί του

800
τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποδέχτηκε την πρόταση της Ε.Ε. για «ευέλικτη αναβολή» έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 και είπε επισήμως το «ναι».

Ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία ζήτησε να μην υπάρξει άλλη αναβολή και μετέθεσε την ευθύνη στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Για τον λόγο αυτό, «προκειμένου να διασφαλιστεί η εκλογή νέου Κοινοβουλίου, ικανού να επιλύσει το θέμα» – το Brexit και τη συμφωνία αποχώρησης – ο Τζόνσον πιέζει πλέον για πρόωρες εκλογές. Το βρετανικό Κοινοβούλιο, ωστόσο, δεν συμφωνεί.

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειαζόταν τουλάχιστον 434 θετικές ψήφους (τα δύο τρία της βουλής). Κανείς δεν περίμενε ότι η πρόταση του Τζόνσον θα έπαιρνε το πράσινο φως χωρίς τη στήριξη των Εργατικών.

Ο Τζόνσον επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η παράλυση. Για τον λόγο αυτό θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να καταφέρει να περάσει την πρόταση για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς έτσι θα απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι τα δύο τρίτα. Υπέρ ενός νομοσχεδίου για πρόωρες εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, αν και προτείνουν ως καταλληλότερη ημερομηνία την 9η Δεκεμβρίου.

«Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας», είχε τονίσει νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Τουσκ και απηύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιτέθηκε ευθέως στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες και οι κάλπες πρέπει να στηθούν πάση θυσία τον Δεκέμβριο. “Κανείς δεν ενθουσιάζεται» να πάει σε εκλογές τον χειμώνα, αλλά αυτό το κοινοβούλιο είναι «ανίκανο» να φέρει εις πέρας το Brexit”, τόνισε ο Τζόνσον.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του επανέλαβε ότι δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό και δεν θα συμφωνήσει σε εκλογές εάν δεν απομακρυνθεί εντελώς ο κίνδυνος του no deal Brexit.

Αν και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο, οι αντίπαλοι του Brexit(όπως είναι η πλειοψηφία των Εργατικών) συμπεριφέρονται σαν να ξέρουν, εκ των προτέρων, πως θα χάσουν ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές. Και γι’ αυτό θέλουν να τις αποφύγουν πάση θυσία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας