Αμερικανοί σκοτώνουν Αφγανούς συνεργάτες στο αεροδρόμιο-Τους πετούν απ’ τα αεροπλάνα

918
Αφγανούς συνεργάτες στο αεροδρόμιο

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν εικόνες φρίκης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ του Αφγανιστάν, καθώς βλέπουμε άμαχους πολίτες να κείτονται νεκροί στο έδαφος. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι έχασαν τη ζωή τους επειδή ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τα αεροσκάφη για να επιβιβαστούν και να σωθούν από τους Ταλιμπάν.

Δείτε βίντεο σοκ 

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter το πρακτορείο Asvaka και φέρεται να δείχνει ανθρώπους να πέφτουν στο κενό από ένα αεροπλάνο που αναχωρεί από την Καμπούλ. Το πρακτορείο κάνει λόγο για δύο άτομα που πέφτουν από το αεροσκάφος καθώς αυτό κερδίζει ύψος, ωστόσο η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τρία άτομα σκοτώθηκαν από πυρά στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες που υποστηρίζουν ότι είδαν αιματοβαμμένα σώματα να κείτονται στο έδαφος. Ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανεβάζει τον τραγικό απολογισμό σε πέντε θανάτους ανθρώπων.

Το ρεπορτάζ δεν προσδιορίζει από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί, με τους αξιωματούχους της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ να μην προβαίνουν σε κάποιο σχόλιο.

Εικόνες χάους εκτυλίσσονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς χιλιάδες Αφγανοί και μη προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. 

Διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης, σκάλες επιβίβασης, αεροπλάνα, είναι γεμάτα από πανικόβλητο κόσμο που θέλει να προλάβει να φύγει από το Αφγανιστάν, πριν η ομάδα των ανταρτών εδραιωθεί για τα καλά στην εξουσία.

Σήμερα το πρωί, μάλιστα, Αμερικανοί στρατιωτικοί στους οποίους ανατέθηκε η φρούρηση του αεροδρομίου,  πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την είδηση για τους πυροβολισμούς,  επιβεβαίωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί πεζοναύτες «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος».

Δείτε βίντεο με τον συνωστισμό που επικρατεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας

Σχεδόν 6.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.

Πυροβολισμοί και χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ακούστηκαν και χθες το βράδυ με το Στέιτ Ντιπάρτμεν να εκδίδει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά. Επομένως, δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να προστατευτούν. Μην καλέσετε την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ για λεπτομέρειες ή ενημερώσεις σχετικά με την πτήση».

Πάντως σύμφωνα με τα τοπικά μέσα στο Αφγανιστάν τα πυρά προέρχονται από Αμερικανούς στρατιώτες που προσπαθούν να αποτρέψουν τους Αφγανούς πολίτες να μπουν στα αεροπλάνα.

Το απόγευμα της Κυριακής, ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσουν οι εμπορικές πτήσεις και θα γίνονται πλέον μόνο στρατιωτικές, ώστε να εκκενώνουν την πρωτεύουσα οι πολίτες με ασφάλεια.

Οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, εν τω μεταξύ, παρέδωσαν την κοντινή αεροπορική βάση Μπαγκράμ στους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιοχής Νταρουάις Ραούφι, ανέφερε το Associated Press. Περίπου 5.000 αιχμάλωτοι που κρατούνταν από τους Ταλιμπάν και το ISIS στην αεροπορική βάση αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσαν αξιωματούχοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας