Αλβανικό κόμμα Κοσόβου διεκδικεί την σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο-Φωτιές στα Δ.Βαλκάνια

668
Αλβανικό κόμμα Κοσόβου διεκδικεί την σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο-Φωτιές στα Δ.Βαλκάνια

Ο πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών «Vatra»,  Κουστρίμ Καντρίου,  στην εκπομπή Interaktiv στο κανάλι KTV, ζήτησε  οι τρεις πόλεις της νότιας Σερβίας, Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο.

Μάλιστα, δήλωσε ότι όλο το πολιτικό φάσμα τόσο της Αλβανίας όσο και του Κοσσυφοπεδίου αποφεύγουν το ζήτημα αυτό όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο

Ο Καντρίου είπε ότι το Κίνημα Πολιτών ζητά συνεχώς να συμπεριληφθεί στις συνομιλίες το άλυτο ζήτημα των Αλβανών του Ανατολικού Κοσσυφοπεδίου. Επιμένει ότι η ‘επιστροφή’ των τριών δήμων στον κορμό του πρέπει να είναι βασικό αίτημα του Κοσσυφοπεδίου.

«Το Μπουγιάνοβατς, το Πρέσεβο και η Μέντβετζα ήταν πάντα μέρος του Κοσσυφοπεδίου, αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό και μάλιστα. 

Όταν στη δεκαετία του ’50 με τις εδαφικές ανταλλαγές που έκανε η Γιουγκοσλαβία, αυτοί οι δήμοι διαλύθηκαν και παρέμειναν στη δικαιοδοσία της Δημοκρατίας της Σερβίας. 

Για παράδειγμα, στο χωριό που γεννήθηκε ο πατέρας και ο παππούς μου, έχουμε κτηματολογικά αγροτεμάχια που ήταν στο Δήμο Καμένιτσας. Είναι πραγματολογικά πράγματα, δεν είναι η πρώτη ιστορία 200 ή 500 ετών, αλλά τα πρώτα 50 και 60 που βρέθηκαν. Αυτή η αδικία πρέπει να διορθωθεί από το Κόσοβο ή να επιδιώξει σε σχέση με τη Σερβία την επιστροφή αυτών των δήμων.

 Τρεις πόλεις στο Κοσσυφοπέδιο έχουν πάει στη Σερβία και βρίσκονται στη Σερβία.

 Η επιστροφή τους πρέπει πάντα να αναζητείται. Πρέπει να αγωνιστούμε για να εντάξουμε αυτούς τους τρεις δήμους στο Κοσσυφοπέδιο, εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι πολίτες στο Μπουγιανόβατς, το Πρέσεβο και τη Μέντβετζα δεν θα ηρεμήσουν ποτέ», σύμφωνα το Koha Ditore του Κοσσυφοπεδίου.

Πηγή: defencenet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας