Αθήνα: ο λιγότερο βροχερός Οκτώβριος της τελευταίας δεκαετίας

1272
καιρός

Ο φετινός Οκτώβριος στην Αθήνα ήταν ο λιγότερο βροχερός τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, ενώ και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας σημειώθηκαν αρνητικά ρεκόρ βροχοπτώσεων γι’ αυτόν τον μήνα.

Τα στοιχεία του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για τον Οκτώβριο 2018, δείχνουν ότι υπήρξε ο πιο ξηρός της τελευταίας δεκαετίας στην πρωτεύουσα και γενικότερα στη χώρα μας.

Στις οκτώ περιοχές όπου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr διατηρεί αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς, τον φετινό Οκτώβριο καταγράφηκαν χαμηλές τιμές ρεκόρ ύψους υετού τουλάχιστον δέκα ετών (2008 – 2018) για τον συγκεκριμένο μήνα.

Στην Αθήνα έπεσαν φέτος τον Οκτώβριο μόλις 0,6 χιλιοστά βροχής, έναντι 6,6 χιλιοστών τον Οκτώβριο του 2017, ενώ το ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας κατέχει ο πολύ βροχερός Οκτώβριος του 2015 με 94 χιλιοστά βροχής. «Μουσκεμένοι» υπήρξαν επίσης οι Οκτώβριοι του 2009 (88,3 χιλιοστά), του 2010 (81,8) και του 2016 (60,4).

Στη Θεσσαλονίκη τον φετινό Οκτώβριο έπεσε ακόμη λιγότερη βροχή και από την Αθήνα (μόνο 0,4 χιλιοστά), στο Βόλο έπεσαν 9,8 χιλιοστά, στην Πάτρα και στη Δράμα από 11,4 χιλιοστά, ενώ πιο βροχερή ήταν η Αλεξανδρούπολη (19,2). Στη Δυτική Ελλάδα οι βροχές που καταγράφηκαν, ήσαν περίπου το 10-20% του κανονικού ύψους υετού για τον μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), ο φετινός Οκτώβριος ήταν ιδιαίτερα ξηρός σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν λιγότερο από το 50% του κανονικού για την περίοδο ύψος υετού, μεταξύ αυτών και η χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας