Αγωνιστική Ενότητα ΕΤΕ/ΔΕΗ: Εθνικό Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση ορυχείων και Λιγνιτικών σταθμών

1890
βδομάδας

Η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει σχέδιο νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης μαζί με τα ορυχεία Μεγαλόπολης σε υλοποίηση απόφασης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου της 16ης Δεκέμβρη 2016. Η ιδιωτικοποίηση των  λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ  υποτίθεται πως θα φέρει χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας εξ αιτίας του ανταγωνισμού που θα δημιουργήσει, στην πραγματικότητα το μόνο που θα κάνει είναι, τους πλούσιους ιδιώτες παραγωγούς ακόμα πλουσιότερους. Η καταλήστευση αυτή του δημόσιου πλούτου περιλαμβάνονταν και παλαιότερα σε νόμο του 2014 με την «μικρή ΔΕΗ»  της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ που  καταργήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση, μαζί με όσα άλλα ακόμα χειρότερα  προέβλεπε όπως ήταν η πώληση του 30% των υδροηλεκτρικών. Όπως το καλοκαίρι του 2014 αγωνιστήκαμε για να μην ιδιωτικοποιηθούν μονάδες της ΔΕΗ έτσι και τώρα καλούμαστε να κάνουμε το καθήκον μας και να ματαιώσουμε την σε εξέλιξη ιδιωτικοποίηση.

Περί ανταγωνισμού

Η ιδιωτικοποίηση αυτή γίνεται εξ αιτίας της κυρίαρχης αντίληψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως η βέλτιστη οργάνωση της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι η ανταγωνιστική αγορά που δίνει και χαμηλότερη τιμή στο ρεύμα. Δυστυχώς σε αυτό συμφωνεί και η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΕ όπως και των λοιπών διοικήσεων στα συνδικάτα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Εξ αυτού του λόγου και η αδυναμία τους να εμποδίσουν την σε εξέλιξη πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Πώς άλλωστε θα μπορούσαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και του ΕΑΜΕ (ΠΑΣΚΕ-ΣΑΔ) να εμποδίσουν την αγοραπωλησία μονάδων σε μια ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού,  όταν οι ίδιοι δηλώνουν θιασώτες της και μέχρι τώρα συνέβαλαν τα μέγιστα στην δημιουργία της ;  πως μπορούν να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όταν οι ίδιοι βοήθησαν και στην μετοχοποίηση της ΔΕΗ και στην πώληση του 49% ;

Τι ΔΕΗ θέλουμε;

Οι πλειοψηφίες στα συνδικάτα μας πρέπει να σταματήσουν το « βλέποντας και κάνοντας» με αποτέλεσμα να  σύρονται και να φέρονται από κυβερνήσεις και διοικήσεις ασκώντας εργοδοτικό και ενίοτε κυβερνητικό συνδικαλισμό. Πρέπει να αποκτήσουν  πρόταση για το παρόν και το μέλλον  της ηλεκτρενέργειας στην χώρα μας.  Πρόταση για την οργάνωσή της έτσι ώστε να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και της οικονομίας. Πρόταση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, την αδιάλειπτο ηλεκτροδότηση με την χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας και που θα σέβεται το περιβάλλον. Με αυτά τα κριτήρια η μόνη πρόταση μακράν όλων των άλλων είναι η  δημόσια και κοινωνικοποιημένη  ΔΕΗ με αποκλειστικότητα στην Παραγωγή, Μεταφορά και Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πλειοψηφίες στην ΕΤΕ και την ΓΕΝΟΠ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ασκώντας εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό οδήγησαν τους εργαζόμενους από ήττα σε ήττα χωρίς ποτέ να έχουν στρατηγική και σχέδιο, πολύ δε περισσότερο σχέδιο που να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων όπως αυτά είναι ενταγμένα στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού μας.

Όμως,  ποτέ δεν είναι αργά. Ακόμα και τώρα, αν πράγματι κατάλαβαν πως αντίπαλός μας είναι η ανταγωνιστική αγορά που φέρνει μαζί της τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών κλπ τότε ναι  μπορούμε να υπερασπιστούμε την δημόσια περιουσία στην Ηλεκτρική ενέργεια, μπορούμε να ματαιώσουμε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με συνεχείς κινητοποιήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και  των φορέων της. Και βέβαια με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα συνεχισθούν μέχρι την ματαίωση της πώλησης των λιγνιτικών.

Ο αγώνας αυτός αφορά όλη την κοινωνία και πρέπει να μας βρει μαζί της ανυποχώρητους μπροστά στις πύλες των εργοστασίων και των Περιοχών.

 Όλοι μαζί στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ, μέχρι την νίκη.

Αυστηρή τήρηση των απεργιακών μέτρων

3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 20/4/2018

επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες με την κατάθεση του Ν/Σ στη Βουλή

Την Τετάρτη,  συλλαλητήριο στην Αθήνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας