Αγορές: «Βουτιά» άνω των 500 μονάδων για Dow Jones

905
wall street
Στο κόκκινο και η Ευρώπη.
Πιέσεις ασκούνται στις αμερικανικές μετοχές στα μέσα της δεύτερης συνεδρίασης της εβδομάδας, καθώς οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθούν να υπονομεύουν το επενδυτικό κλίμα, με τους αγοραστές να αποθαρρύνονται και από την πτώση στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Αρνητικά κινήθηκαν και οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Οι αγορές παρουσίασαν χθες Δευτέρα αξιοσημείωτα κέρδη, χάρη στην «εκεχειρία» των 90 ημερών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο πεδίο του εμπορικού «πολέμου». Ωστόσο, μία προσεκτικότερη ανάγνωση της κατάστασης οδηγεί σήμερα τους επενδυτές σε μερική αναδίπλωση, η οποία εκφράζεται μέσω της αβεβαιότητας για την έκβαση της προσπάθειας αποκλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης.

Μία ημέρα αφού ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κήρυξαν εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει και να άρει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι δασμοί φθάνουν στο 40%».

Το Πεκίνο ωστόσο δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση, με αποτέλεσμα ο χθεσινός ενθουσιασμός των αγορών να έχει δώσει και πάλι τη θέση του στις σοβαρές αμφιβολίες. Σε νεότερες δηλώσεις του, οι οποίες εκλαμβάνονται ως υπενθύμιση προς το Πεκίνο, ο κ. Τραμπ ανέφερε πως εάν είναι εφικτή μια πραγματική συμφωνία με το Πεκίνο «θα την κλείσουμε», ωστόσο διαμήνυσε ότι «είμαι άνθρωπος των δασμών».

Στις 8.15 μ.μ. ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πραγματοποιούσε «βουτιά» 582 μονάδων ή 2,26% στις 25.243 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρούσε την ίδια ώρα κατά 2,73%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 εμφάνιζε απώλειες 2,28%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple εμφάνιζε απώλειες 3,3%, ενώ η Movado Group πραγματοποιούσε άλμα 13% χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά της αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο.

Στο μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε το απόγευμα κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,93%.

Στο κόκκινο βρέθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,1%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,8% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,6%. Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 1,4% σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 1,3%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες 0,8%, ενώ στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,42% στις 656,96 μονάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας